Kiraz ihracatını artırmak için toplantı

Kiraz ihracatını artırmak için toplantı

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin dünyada birinci sıraya oturduğu kiraz üretiminde, ihracata gelince neden aynı başarıyı gösteremediği tartışıldı.

Alaşehir'de faaliyet gösteren Pakistanlı işadamı Ali Sheikh tarafından organize edilen Kiraz Strateji Toplantısı, ilçedeki bir otelde yapıldı. Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş, Almanya'da Türk kirazını ithal eden firma temsilcileri, İzmir Kemalpaşa, Manisa'nın Turgutlu, Demirci, Akhisar ve Gördes ilçeleri, Kütahya Simav ile Denizli'nin Honaz ilçelerinden kiraz üretimi yapan üreticiler, zirai ilaç bayileri  katıldı. İki gün süren toplantıda kiraz üretimi, karşılaşılan zorluklar, zirai ilaç ve gübre kullanımı, ihracat, kalıntı, kaliteli ürün yetiştirme yolları anlatıldı.

Toplantıyı organize eden firmanın sahibi Pakistanlı işadamı Ali Sheikh, "Burada kirazın geleceğine yön vermek için toplandık. Türkiye'de 630 bin ton kiraz üretiyoruz, bunun yüzde 10'nu olan 60 bin ton kiraz ihracatı yapıyoruz. Bu rakamı yüzde 40-50'lere nasıl çıkartabiliriz. Ürünü ihraç edebilirsek 10-15 liradan satacaksınız, bunu hem biz isteriz, hem siz isterseniz. İhracata yetiştiremezsek 2-3 liradan belki de daha düşük fiyata satacaksınız. Bunu hiçbirimiz istemeyiz. Bunun için burada toplandık. Üretici, ilaç bayisi, devlet yetkilileri hep birlikte çözümler üreteceğiz" dedi.

Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, "Ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayan kiraz üretiminde bayilere büyük iş düşmektedir. Bu işi yapıp, yapmamak sadece sizlerin tekelinde. Üreticiyi istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz. Üreticiye ne verirseniz onu kullanır. Zirai ilaç kullanımı da, gübre kullanımı da sizlerin yönlendirmeleriyle düzene girebilir. Dolayısıyla bilinmeyen ilaç ve gübreleri satmayın. Eğer siz bunu baştan kontrol altına alabilirseniz, kaliteli ve güvenli, sağlıklı ürünler yetiştirebiliriz" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serra Hepaksoy, "Kiraz üretiminde dünyada birinci sıradayız ama ihracatta üçüncü sıradayız. Amerika ve Şili bizi geçiyor. 2017 yılında 630 bin ton rekoltemiz var. Ancak yüzde 10'nunu ihracat edebilmişiz. Yüzde 90'ı iç piyasada tüketmiş veya değerlendirememişiz. İhracatımızın yüzde 25-30'i Almanya, yüzde 10'u Rusya olmak üzere 35-40 değişik ülkeye satış gerçekleştirebiliyoruz. Üretimde dünyada bir numarayız, ihracatta aynı başarıyı gösteremiyoruz. Kaliteli ürün yetiştirebilmemiz halinde, ihracatımız üretimin yüzde 60'larına rahatlıkla ulaşabilecektir. Bunun nedenlerini araştırmamız ve değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tarık Memiş de zirai ilaç bayisi, gübre bayisi, üretici, ihracatçı ve ziraat müdürlükleri olarak elbirliği ile çalışarak insan sağlığına zarar vermeyecek ürün yetiştirerek, ihracatı artıracaklarını söyledi.

Almanya'da ürün alıcısı İtalyan firma yetkilisi Evi Garber, "Türk ürünlerini çok beğeniyoruz. Üreticilere kullanılan ilaç ve gübrenin içeriği hakkında mutlaka bilgi verin. Bizler Türk ürünü ile ilgili sorun yaşarsak, hafızamızdan asla silemeyiz. Geçmiş 10 yıla bakarsak, çok iyi bir gelişme var. Bu sadece bizlerin değil, sizlerin de kazancıdır. Önemli olan Türk ürünlerinin Türkiye'yi temsil etmesidir. Aslında çok iyi biliyoruz. Türk ürünleri gerçekten çok kaliteli ve çok tutuluyor. Ancak herhangi bir kalıntıya rastladığımız zaman, geri göndermek zorunda kalıyoruz. Özellikle üretici bazında çok kaliteli ürün yetiştirebiliyorsunuz. Ancak Almanya'da kurallar çok katı. Buna da uymak zorundayız" dedi.