Kredi derecelendirme kuruluşlarından...  Karnede iki kırık daha!

Kredi derecelendirme kuruluşlarından... Karnede iki kırık daha!

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi banka mevduatları için ülke tavanı notunu B1'den B2'ye düşürürken; diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, piyasada devam eden dalgalanma ve para birimindeki zayıflık nedeniyle Türk bankalarının döviz likidite riskini yükseltiyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi banka mevduatları için ülke tavanı notunu B1'den B2'ye indirdi. Moody's alınan bu kararın Türkiye'nin Ba3 olan kredi notuna etkisi bulunmadığını vurguladı. Moody's'in açıklamasına göre; diğer ülke tavanı notları değişmedi. Kısa vadeli banka mevduatları için ülke tavanı notu "Not Prime" olarak korunurken yabancı para cinsinden tahvil tavanı Ba2/NP, tahviller ve mevduatlar için yerel para cinsinden ülke tavanı notu Ba1 olarak devam korundu. Moody's açıkladığı kararda "Döviz mevduat tavanını azaltma kararı, hükümetin Türkiye'nin döviz rezervlerini korumak için döviz cinsi mevduatların çekilmesini önlemek için müdahalede bulunma riskinin arttığı yönündeki görüşünü yansıtıyor" denildi. Alınan kararın ayrıca, Türkiye'nin kurumlarında devam eden zayıflamayı ve giderek artan şekilde öngörülemez hale gelen politika ortamını yansıttığını belirten Moody's, "Döviz cinsinden mevduatlar için notun devlet tahvili notunun iki kademe altına indirilmesi, ödemeler dengesi ve kendi borcu üzerinde baskının azaltılması halinde hükümetin döviz cinsinden mevduatlara erişimi engellemenin gerekli olduğu sonucuna varabileceği görüşümüzü yansıtıyor. Hükümetin, mevduat sahiplerinin kendi döviz mevduatlarına erişimlerini sınırlaması riski, hükümetin kendi borçları nedeniyle temerrüde düşmesi riskinden daha yüksek" değerlendirmesini yaptı.

Fitch döviz likidite riskinin yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, piyasada devam eden dalgalanma ve para birimindeki zayıflık nedeniyle Türk bankalarının döviz likidite riskinin yükseldiğini belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankaları için yeni bir değerlendirmede bulundu. Fitch, Türk bankalarının döviz cinsinden likidite risklerinin, devam eden piyasa oynaklığı ve kurdaki zayıflığın etkisi ile ciddi şekilde arttığını, son dönemde yaşanan mevduat çıkışlarının da bu likidite riskini ön plana çıkardığını bildirdi. Dünya'nın aktardığına göre, bankaların döviz cinsinden mevduatlarının Temmuz-Ağustos 2018 döneminde yüzde 6 azaldığını (12 milyar dolar), mevduat çıkışlarının büyük bölümünün Ağustos ortasındaki piyasa oynaklığı sırasında gerçekleştiğini belirten Fitch, mevduat çıkışlarının döviz likiditesi üzerine etkisinin Ağustos sonu sektör verileri Ekim ayı başlarında tamamen açıklanmadan güvenilir şekilde değerlendirilemeyeceğini de vurguladı. Ancak Fitch, likidite için risklerin döviz cinsi mevduatlardan çıkış veya piyasaya erişimin uzun süreli kaybı durumunda yüksek olacağını da belirtti.