Kuru fasulye ithalatı serbest...

Kuru fasulye ithalatı serbest...

Bakanlar Kurulu’nun dün ilk gündemi enflasyondu. Rekor artışları durdurmak için nohuttan sonra eylül ayına kadar ise kuru fasulyedeki gümrük vergilerini sıfırlama kararı alındı.

Kırmızı biberde indirim yapılacak. Gümrük Bakanı Tüfenkci, fiyatı artan ürünlere müdahale ettiklerini açıklarken, Maliye Bakanı Ağbal ise gıdada maliyetleri aşağıya çekmek için yeni tedbirlerin devreye gireceğini söyledi.

Referandum sonrası toplanan Bakanlar Kurulunun ekonomiye ilişkin ilk gündem maddesi enflasyon oldu. Enflasyondaki rekor artışları dizginlemek için harekete geçen hükümet, nohuttan sonra kuru fasulye ve kırmızı biberde ithalat kararnamesini imzaya açtı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüm gıda ürünlerinde fiyatları yakından izlediklerini belirterek, alınan tedbirlerin etkisi ile enflasyonun mayıstan itibaren düşmesini beklediklerini söyledi. Tüfenkci, dün Meclis'te gazetecilerin sorusu üzerine, 2019'a kadar seçim olmayacağını ve ekonomi gündemine dönmek istediklerini vurguladı. Piyasaların ve iş dünyasının ilk beklentisinin güven ve istikrar olduğunu belirten Tüfenkci, “Şimdi gündem ekonomi ve reformlar olacak” dedi.

Gıda Komitesi'ni işler hale getirip, güçlü bir şekilde yapılandırdıklarını anımsatan Tüfenkci, bundan sonraki süreçte her bir gıda ürünündeki fiyat artışlarının yakından izlenerek neler yapacaklarını şöyle anlattı: “Kuru fasulyedeki fiyat artışını dahi dikkate alıyoruz. Kuru fasulyede gümrük vergilerini sıfırlayacak kararnameyi Bakanlar Kurulu'nda imzaya açtık. Nohuttan sonra fasulyede ithalatı serbest bırakıyoruz. Kırmızı biberde de gümrük vergisini indiriyoruz. Fiyatı yükselen ürünlerin fiyatını dengelemek için tedbir alıyoruz. Hızlı şekilde fiyatı artan ürüne müdahale ediyoruz. Alınan ithalat kararları, yerli ürünün çıkacağı eylüle kadar geçerli olacak.”

ENFLASYON MAYISTA DÜŞECEK

Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da et ve et ürünlerine müdahale çizgisini sürdürdüğünü belirterek, et ithalatında da süre uzatımı yapan yeni bir kararnamenin imzaya açıldığını söyledi. Piyasadaki fiyatları yakından izlediklerini vurgulayan Tüfenkci, “Enflasyonun seyrini artıracak gıda ürünlerine müdahaleden çekinmiyoruz. Mayıstan itibaren enflasyon düşecek. Almış olduğumuz tedbirlerin faydalarını mayıs ayında göreceğiz” dedi.