Liradan kaçan yurttaş dolara koşuyor

Liradan kaçan yurttaş dolara koşuyor

Bireysel ve kurumsal banka müşterilerinin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları aralıksız artış gösteriyor. Bireysel fon ve mevzuatlar 102.5 milyar dolara ulaşırken, kurumsallar da ise yaklaşık 257 milyon dolar artışla 66.91 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası verilerine göre son beş aylık dönemde bireysellerin döviz birikimleri 12.7 milyar dolar arttı.

Verilere göre 15 Şubat ile biten haftada bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları yaklaşık 180 milyon dolar artışla 102.47 milyar dolar oldu ve 29 Nisan 2016’da görülen 104.1 milyar dolarlık tarihi zirveye de oldukça yaklaştı.

En son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden bireyseller takip eden 19 haftada döviz birikimlerinde kesintisiz artırdı.

Reuters’a konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir bankacı şöyle konuştu: “Bireyseller uzun süredir döviz birikimlerini artırıyor. Burada iki ana neden söyleyebiliriz.

Birincisi geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yaşanan kur şoku döneminde bireysel yatırımcıların kar amaçlı 8 milyar dolar civarında döviz bozdurduklarını görmüştük. Zirve öncesindeki dönemleri de dahil edersek bu tutarın zamanla yerine konduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Bankacı bir diğer etkenin ise beklentiler olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “Bireysel yatırımcı geçmiş tecrübelerine dayanarak birikimlerinin bir bölümünü döviz olarak tutmaya alıştı. Şu an bu alışkanlığını değiştirmek için yeterli neden de görmüyor. Bireylerin ne amaçla birikim tercih ettiğini seçmek zor ancak burada seçim döneminin yaklaşmış olması gibi riskleri değerlendirdiklerini düşünüyorum” dedi.

Bankacı ayrıca TL mevduat faizlerinin yüzde 20 civarında olmasına karşın döviz birikimlerinin hala artıyor olmasının dolarizasyon açısından önemli bir risk unsuru olduğuna da dikkat çekti.

KURUMSAL MÜŞTERİLERİN DE TERCİHİ DOLAR

Bireyseller dışında kurumsal lokaller de aynı dönemde genel olarak döviz birikimlerini artırmayı tercih etti. Geçen hafta itibariyle kurumların kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları yaklaşık 257 milyon dolar artışla 66.91 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre bu son 6 yılda 50 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor. Aynı dönemde ise dolar/TL 1.80 seviyesinden 5.30’lara yükseldi.

BİREYSEL YATIRIMCI KAR, KURUMSAL YATIRIMCI İSE DÖVİZ BORCU İÇİN ALIM YAPIYOR

Birçok bireysel yatırımcı düşük seviyeden döviz alım, yüksekten kar amaçlı döviz satım işlemi yapıyor. Bu TL’deki sert değer kayıplarının yaşandığı dönemde bireysel satışların görülmesi halinde önemli bir tampon görevi görüyor.

Bankacılara göre kurumsallar ise seviyeden kar etmek amacı ile değil genel olarak ileriki dönem döviz borcu ödemesi amaçlı alım yapıyorlar.