Lüks yatlar Türk kıyılarına akın etti

Lüks yatlar Türk kıyılarına akın etti

TL’nin değer kaybetmesiyle lüks yabancı yatlar, ÖTV’siz motorin için Türk kıyılarına demirledi. Dev yatlar, Ege ve Akdeniz limanlarına yakıt ikmali yapmak için uğruyor.

Döviz kurlarının artması vatandaşı üzerken, yabancılar için çeşitli avantajlar sağlıyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte Ege ve Akdeniz sahillerine turistlerin yanı sıra Lüks yat akını da başladı. Yatlar, Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Göcek'teki eşsiz koyları gezmenin yanı sıra yakıt ihtiyaçlarını da karşılamak için Türk limanlarını tercih ediyor. Çünkü, değer kaybeden Türk Lirası onlar için daha ucuz yakıt anlamına geliyor. Üstelik Türk karasularında kalmayacağını beyan eden yatlar Türk vatandaşlarının ödediği Özel Tüketim Vergisi'ni ( ÖTV ) de ödemeden motorin satın alabiliyor. Dolar rekor kırdıkça Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkeleri bırakıp Türkiye 'ye yelken açanların sayısı da artıyor.

LİTRESİ 3.85 LİRA

Sözcü gazetesinden Taylan Büyükşahin'in haberine göre, şu anda ÖTV 'siz motorin rafineri çıkış fiyatı 3.63 TL. Liman ve havaalanlarından akaryakıt satışına izin veren ihrakiye lisansına sahip dağıtıcılar da bu motorini ortalama 3.85 TL'ye yani yaklaşık 80 Cent'e yatlara satıyor. Motorin, genellikle Aliağa Petrol Rafinerisi'nden özel tankerlerle mühürlenmiş bir şekilde limanlara getirilerek yatlara aktarılıyor.

MİLYARDERLERİN TERCİHİ

Dünyaca ünlü milyarder iş insanlarının sahip olduğu yüz milyonlarca dolar değerindeki yatlar dev yakıt tanklarına sahip. Tek seferde on binlerce litre akaryakıt alabilecek şekilde tasarlanan yatlar, böylece uzun süre karaya ayak basmadan açık denizlerde dolaşabiliyor. Son olarak 10 Temmuz'da Muğla Marmaris'e gelen Amerikalı milyarder Lawrance Stroll'a ait Faith adlı yat 6 tankerle 200 ton yakıt ikmali yaptı. Hesaplamalara göre Lawrance Stroll'a aldığı yakıt için litresi 3.85 TL'den 770 bin liralık ödeme yaptı.

YUNANLILAR BİLE GELİYOR

Türk Lirası'nın uğradığı erozyon, yabancılar için akaryakıtı ucuz hale getirince, komşu Yunanistan'dan bile yakıt almak için Türkiye 'ye gelenlerin sayısı arttı. Avrupa Birliği'ne üye Yunanistan'ın para biriminin Euro olması, Yunanlıların Türkiye 'de alışveriş yaptıklarında avantajlı olmalarına nede oldu. Geçen hafta, Yunanistan'ın en zengin işadamlarından olan Theodore Angelopoulos'a ait 2014 yapımı 66.4 metre uzunluğundaki Okto isimli lüks yata Bodrum'da yakıt ikmali yapıldı. Toplam 9 tanker motorin ikmali yapılan Okto, Bodrum'dan sonra Yunanistan'ı pas geçerek Monaco'ya doğru yola çıktı.