Makro Marketler bankalara dönüşüyor

Makro Marketler bankalara dönüşüyor

Yaşadığı mali sıkıntı sonrası mahkemeden konkordato talebinde bulunan Ankaralı Makro Market ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Şirket, 190 milyon lira alacağı olan 9 banka ile masaya oturdu. Varılan anlaşma sonrası Makro’nun Türkiye genelindeki, aralarında 4-5 AVM’nin de olduğu 115 gayrimenkulü bankalara geçiyor. Şirket, 2 yıl içinde borçlarını ödediği taktirde, söz konusu gayrimenkullerini geri alabilecek.

Türkiye genelindeki 253 mağazası Makro ve Uyum markası ile faaliyet gösteren Makro Market A Ş, mahkemenin verdiği mühlet kararı sonrası alacaklılarla görüşmelerini hızlandırdı. Şirketin toplam borç miktarı 700 milyon TL seviyesinde. Söz konusu borcun 190 milyon TL’si bankalara, 460 milyon lirası ise tedarikçilere ait. En büyük alacaklı grubunu oluşturan bankalar ile yürütülen görüşmelerde olumlu sonuçların alındığı kaydedildi.

MAHKEMEDEN ‘BANKA’ İÇİN KARAR

En son geçen hafta Cuma günü, mahkeme, alacaklı konumdaki bir katılım bankası ile varılan anlaşmaya ilişkin karar verdi. Bu karara göre, çeşitli illerdeki bazı gayrimenkuller vefa hakkı kapsamında alacaklı bankaya geçecek. İki yıllık süreç içinde, şirket borcunu ödediği taktirde anılan gayrimenkullerini geri alabilecek. Veya, söz konusu gayrimenkulleri üçüncü kişilere satarak borcunu bankaya ödeyebilir.

550 MİLYONLUK GAYRİMENKUL BANKALARA GEÇİYOR

Benzer kararların, geride kalan alacaklı bankalar için de alınması bekleniyor. Anlaşmanın tamamlanması ile birlikte, 190 milyon liralık borca karşılık, Makro’nun 550 milyon lira değerindeki 115 gayrimenkulü bankalara geçmiş olacak. Geri alım hakkı olarak da bilinen Vefa Hakkı sözleşmesi kapsamında devri yapılan gayrimenkuller arasında 4-5 AVM de bulunuyor. Bu gayrimenkullerde Makro marketlerinin faaliyet gösterdiği öğrenildi.

TEDARİKÇİLER İLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bankaların dışında diğer alacaklıların bir bölümü ile de anlaşmaların sağlandığı öğrenildi. Söz konusu alacaklılar arasında yer alan, Ankara, Konya, Samsun ve Antalya’daki hallerin 80 milyon liraya yakın alacağı için de anlaşma sağlandı.

GAYRİMENKULLER HEBA OLURDU

Konkordato sürecini yöneten Makro Market Avukatı Fidel Okan,  “Makro Market’in çok güçlü bir pazarı ve gayrimenkulleri bulunuyor. Eğer, konkordato sürecinde, tedbir kararı sonrasında mahkemeden mehil kararı alınamamış olsaydı; bu gayrimenkuller heba olacaktı. Dolayısıyla 2 bin 800 tedarikçi ve 6 bin 500 çalışan ve bankaların hakları konkordato süreci ile koruma altına alınmış oldu. Bankalar, ellerindeki gayrimenkulleri icra yolu ile değil, vefa hakkı ile değerlendirerek Makro’ya ve tedarikçilere büyük destek vermiş oluyor. Tedarikçiler ise, alacaklarını yapılandırarak ve yeni ürünler vermeye devam ederek çalışanlar ve Makro’ya desteklerini sürdürüyor. Sürecin başında olmamıza rağmen tedarikçi borçlarının çok önemli bir bölümü yapılandırıldı. Bunların önemli bir kısmı İle sözleşmeler imzalandı. Diğer kısmı ile son aşamaya gelindi” dedi.

Cirosu 1 milyar 700 milyon TL olan Makro Market’in 6 bin 500 kadar çalışanı bulunuyor.