Merkez Bankası'ndan flaş döviz hamlesi!

Merkez Bankası'ndan flaş döviz hamlesi!

Merkez Bankası doların ateşini düşürmek için rezerv opsiyonu mekanizmasının döviz imkanı oranını yüzde 45'ten yüzde 40'a düşürdü. 2.2 milyar dolar bankaların kullanımına verildi.

Dolar/TL 5.19’u, Euro/TL 6’yı geçince Merkez Bankası rezerv opsiyon katsayılarını düşürdü. Merkez Bankası’nın son hamlesiyle birlikte 2.2 milyar dolar bankaların kullanımına geçecek.

Yani Merkez Bankası bu kararıyla bankaların zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası’nda döviz olarak tuttukları 2.2 milyar doları bankaların kullanımına geri vererek piyasaya kazandırılmasını amaçladı.

REZERV OPSİYON MEKANİZMASI NEDİR?

ROM, bankaların TCMB'de tutmak zorunda oldukları Türk lirası zorunlu karşılıkların belirli bir yüzdesini döviz (dolar ve/veya euro) ve standart altın cinsinden tesis edebilmelerine imkân tanıyan bir uygulama. ROM ile bankalara Türk lirası likidite gereksinimlerini karşılamak için döviz varlıklarını belli oranlarda kullanabilme imkânı sunulmakta. Böylelikle bankalar, Türk lirası zorunlu karşılıkları tesis etmede esneklik kazanmakta ve gönüllü olarak Merkez Bankasında döviz rezervi biriktirmekte. Otomatik dengeleyici olarak çalışması beklenen ROM'un, sermaye akımlarının yurt içi piyasalarda oluşturduğu döviz kuru oynaklığını düşürmesi ve bu nedenle faiz koridoruna olan ihtiyacı kısmen azaltması hedefleniyor.