Merkez Bankası'ndan yeni hamle

Merkez Bankası'ndan yeni hamle

Merkez Bankası bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yapılan işlemlerde sıfıra düşürdü. Böylece fonlama maliyetlerinin 25 baz puan artması bekleniyor. Merkez'in bu kararı piyasada örtülü faiz artırımı olarak yorumlandı.

Merkez Bankası bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yapılan işlemlerde sıfıra düşürdü. Böylece fonlama maliyetlerinin 25 baz puan artması bekleniyor. Bloomberg HT’ye konuşan bir Merkez Bankası yetkilisinin verdiği bilgiye göre böylece bütün borçlanmalar geç likidite penceresinden gerçekleştirilecek. Geç likidite penceresinde ise faizler yüzde 12.25 seviyesinde.
Merkez’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürülmüştür.
Aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlenmiştir.

GEDİKLİ’DEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli, Merkez Bankası’nın bu hamlesinden sonra sosyal medya hesabı üzerin açıklama yaptı. Bülent Gedikli attığı twitte, “Merkez Bankası piyasaya karşı elini güçlü göstermesi ve daha proaktif davranması gerekiyor!” ifadelerini kullandı.