Merkez Bankası’nın faiz artırma kararı ve dolar tepkisi

Merkez Bankası’nın faiz artırma kararı ve dolar tepkisi

Banka son yıllarda görülmemiş bir hamle yaparak faizi 300 baz puan yukarı çekti. Merkez'in bu hamlesi doların ateşini bir nebze söndürse de dolar 4.63-4.64 bandında seyretti.

Merkez Bankası son yıllarda görülmemiş bir şekilde faizleri 300 baz puan artırdı. Geç Likidite Pencedesi yüzde 13.5'ten yüzde 16.5'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın normal takvimi içerisinde 7 Haziran Salı günü Para Politikası Kurulu'nu toplaması gerekiyordu. Ancak Merkez siyasilerin önceki dönemlerin aksine ‘harekete geç' mesajından sonra faizi yukarı çekti.

Merkez'in acil toplanacağı açıklamasının ardından 4.84-4.85 bandında olan dolar/TL sert bir düşüşle 4.5549'a kadar düştü. Fakat dolar/TL daha sonra 4.63-4.64 seviyelerine çıktı.

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın 300 baz puanlık faiz artışını Sözcü'ye değerlendirirken, inşaat sektörünün artışlardan etkileneceğini belirtti. Merkez'in 7 Haziran'da yeni bir hamle yapabileceği de ifade ediliyor. Faiz hamlesi Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ekonominin ısınmasından dolayı enflasyon ve kur yukarı doğru yön alınca ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu frenlemek adına merkez bankaları tarafından kullanılıyor.