Milli ve yerli çiftçi ve hayvancımızı sırtından vurdular

Milli ve yerli çiftçi ve hayvancımızı sırtından vurdular

Bakanlar Kurulu kararı ile et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerinin büyük oranda düşürülerek adeta milli ve yerli olan çiftçi ve hayvancılarımıza 'darbe' yapılmasına sert tepkiler geldi.

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın dün yaptığı açıklamaların yankıları sürerken, Adalet Yürüyüşünün 17. gününe römorkuna 'Adalet' afişleri asan çiftçilerde katıldı.

'Bu çiftçiyi sırtından vuran bir kararnamedir'

'Tarımda İthalat Kararnamesi'ni değerlendiren CHP'li Gaytancıoğlu, 'Bu çiftçiyi sırtından vuran bir kararnamedir. AKP, çiftçiyi ve Türk Tarımını bitirmek istiyor. Bu şartlarda çiftçi üretim yapamaz. Çiftçimize hasat sevincini bile yaşatmıyorlar” dedi.

Haksızlığa uğrayan tüm kesimler gibi çiftçilerimiz için de yürüdüklerini belirten Gaytancıoğlu, ''Söz konusu kararname ile canlı büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 26’ya ve Karkas et ithalatında ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40’a indirildi. Besleme maliyetinin bu kadar yüksek olduğu bir ülkede böyle bir karar hayvancılık sektöründe büyük bir çöküş yaratacak ve Türkiye hayvancılıkta daha çok dışa bağımlı hale gelecek” ifadelerini kullandı.

'Millilik, bu kararın neresinde?'

İktidarın, kaynakları yabancı ülkelerin çifçilerine aktardığını ve kalıcı çözümün ithalattaki vergileri sıfırlamakta olmadığını belirten Gaytancıoğlu, ''Çözüm, çiftçinin üretmesi için daha çok desteklenmesi ve aracıların ortadan kaldırılmasıdır. AKP, tam anlamıyla günü kurtarmaya çalışıyor. Fakat gelecekte üretmeyen bir Türkiye’nin sonucu ne olacak düşünmüyor. AKP, gelecek nesilleri düşünmüyor. 'Milli Tarım' diyorlar. Bende soruyorum, Millilik bu kararların neresinde? ” dedi.

'Fransız, Alman buğdayı ile ekmek yapmak zorunda kalırız'

Düzenlediği basın toplantısında sadece 'Gümrük vergisi indirimi' söyleminin bile piyasayı durdurduğunu belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ''Alıcı yoksa ne olacak? Elinde kalacak. Ucuz fiyattan elinden çıkarmaya çalışacak. Bu üreticinin mağduriyetidir. Bu da üreticinin ekimden uzaklaşmasıdır. Çiftçiliği bırakacak. Allah korusun. Gençler göç ediyor. Şimdi yaşlılara kaldı. Bayanlar ve yaşlılarla tarımı götürüyoruz. Bunlar da tarımdan çekilirse kim üretecek, bu ülkeyi kim besleyecek? Gençler kaçıyorlar tarımdan. Bu ülkeyi nasıl, kimle besleyeceğiz?” dedi.

Bayraktar'ın basın toplantısının satırbaşları şöyle;

-“Buğday ve arpada piyasa durdu. Dışarıdan giren bir mal yok. Gümrükleri düşüreceğim demeniz, bu söylem dahi yetti. O kadar zamansız bir söylem oldu ki; şu an tüccar piyasaya girmiyor. Üretici tedirgin ve bazı bölgelerde şu an alım satım durdu”

-“Buğday ve arpada fiyatların düşmemesi için TMO, geç kalmadan acilen müdahale alım fiyatlarını açıklamalıdır”

-“Bu gümrüklerle ithalat yapılırsa, sektör batar, üreticimiz üretimi sürdüremez. Geçmişte de bunu yaşadık” 

-“Etki analizleri yapılmadan, tarım nasıl gümrük birliğine dahil edilir, gümrükler sıfırlanır? Ülkemizde tarım biter, Fransız, Alman buğdayı ile ekmek yapmak zorunda kalırız”

-“Girdi fiyatları yüksek, verim düşükken gümrük vergileri de indiriliyor. Çiftçimiz, bu şartlarda nasıl rekabet edecek?”

-“Tarım biterse, kırsalda yaşayan 20 milyon insanımız ne yapacaktır? 5-6 milyon insanımıza iş sağlayan bir sektör olan tarımda sürdürülebilirliğe zarar verilmemelidir”

-“Kendi çiftçinize vermediğiniz destekleri dünyada et üretimi yapan çiftçilere verirseniz, onların bayram yapmasını sağlarsınız... Bu bir hatadır. Bu yanlıştan da dönmek lazım…”

-“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, yetkisini kullanmalı, ithalat kontrol belgesi vermeyerek ithalatı önlemelidir”

-“Elma 6,5 kat, kuru kayısı 5 kat, kabak 3,9 kat, maydanoz 3,8 kat, salatalık 3,7 kat fazlaya tüketiciye satılmaktadır. Görüldüğü gibi üretici ve market fiyatları arasındaki makasta sorun devam ediyor”


Çiftçilerden de Adalet Yürüyüşüne destek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün 17. gününe römorkuna 'Adalet' afişleri asan çiftçilerde katıldı.

'Mazot beşi geçti, ürün tarlada kaldı' çiftçiler de Adalet Yürüyüşüne destek verdi. Adalet Yürüyüşüne traktörü ile gelen bir çiftçi de römorkuna 'adalet' yazan afişler astı.