Moody’s’ten Türkiye açıklaması

Moody’s’ten Türkiye açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody's referandum sonrası Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmede bulundu. Moody's, "Türkiye'de OHAL'in sürmesi, iş ve tüketici güvenini zedeler" dedi.

Moody’s, Türkiye’nin referandum sonrası ekonomik görünümü hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’Nin finansfanının dış şoklara karşı hassas olduğunu belirten Moody’s, kamu borçlarının GSYH’ye oranının 2018 sonunda yüzde 30 ile zirve yapmasını beklediklerini, Türkiye’deki olumsuz siyasi havanın büyümeyi sınırlamaya devam edeceğini söyledi. Genişlemeci mali politiklanın sürdüğünü belirten Moody’s, Türkiye’de OHAL’in devamının iş ve tüketici güvenini zedelediğini ifade etti.

Kapital FX Araşıtma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Moody’s’in açıklamasını yorumladı. Erkan şöyle dedi:

Moody's'in yapmış olduğu referandum sonuçlarına ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmenin; genel kanılardan çok da farklılık taşımadığını belirtmek gerekir. Moody's'e göre referandumdan az farkla “evet” çıkması kredibilite açısından risk oluşturuyor ve belirsizliği artırıyor. Genel olarak doğru; çünkü referandumdan çıkan sonuç sadece “evet mi, hayır mı” belirsizliğini ortadan kaldırdı. Politik belirsizlik uzun vade için devam edecek. Bu hem siyasi tansiyon ile alakalı (malum, seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar ve tartışmalar var), hem de bundan sonra açılacak fasıllar ile alakalı. Bu konuda özellikle OHAL'in süresi, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve muhtemelen Meclis gündemine gelecek olan idam cezası belirsizlik oluşturacaktır.
Moody's raporunda da “Kutuplaşmış seçimler, türbülanslı jeopolitik gelişmeler, devam eden belirsizlikler ve geniş dış finansman ihtiyacı, ülkenin şoklara karşı kırılganlığının not üzerinde baskı yapmaya devam ettiğini gösteriyor” ifadesi yer alıyor.

KIRILGANLIK ARTIYOR

Mevcut siyasi ortamda da tekrar ve tekrar Türkiye'nin ekonomik reformları uygulamaya geçme aşamasından uzakta olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle doğrudan yatırımlarda azalmakta olan eğilimin devam etmesi, Türkiye'ye giren sermaye akışını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu bir yandan cari açığın finansmanını zorlaştırıyor, diğer yandan zayıf sermaye dinamikleri dışarıya karşı olan kırılganlığı artırıyor. Türkiye, EM piyasaları içerisinde en risklilerden biri olarak görünüyor. Bu durumda özellikle Fed, Trump veya küresel ekonomik / siyasi türbülans gibi konulardan etkilenme derecemiz artacak.
Moody's nezdinde kredi notumuz yatırım eşiğinin bir kademe altında… 18 Mart'ta daha Eylül 2016'da indirdikleri kredi notumuzun görünümünü “durağan”dan “negatif”e çekmişlerdi. Türkiye'nin not görünümünün Mart ayında “negatif”e öevrilmiş olması “notu tekrar indirme” uyarısıdır. Moody's'in takvimi yok, ancak 1-2 ay içinde bir açıklama yayınlayabilir.