Otomobil markası Tesla: Türkiye için kolları sıvadı

Otomobil markası Tesla: Türkiye için kolları sıvadı

Çılgın girişicimci Elon Musk’ın uzaya bile gönderdiği otomobil markası Tesla, Türkiye’ye geliyor. Şirket bu yıl İstanbul’da önce servis kuracak sonrasında showroom açacak.

Ünlü girişimci Elon Musk'ın SpaceX ile uzaya gönderdiği Tesla'nın bir sonraki durağı Türkiye olacak. Uzun süredir beklenen Tesla, nihayet Türkiye'ye geliyor.Dünyanın en çok satan elektrikli otomobil markası Tesla ilk etapta ülkemizde servis kuracak. Tesla'nın Avrupa merkezi Hollanda (Tesla Motors Netherlands B.V.), İstanbul'un Anadolu yakasında servis alanı arıyor. Şirket, 6 ay içinde servisi hizmete alacak. Serviste ayrıca tanıtım amaçlı olarak 3-4 araç sergilenecek. Tesla 2019'da da Zorlu Center gibi popüler bir mekanda showroom açacak. Tesla Model S ve Model X'e göre daha makul fiyatlı Model 3 ile Türkiye'ye hızlı giriş yapmayı planlıyor.

ABD'de fiyatı 35 bin dolardan başlayan Model 3, 1 Nisan 2016'da tanıtılıp 1.000 dolar ön ödemeli rezervasyonla satışa çıktı. Model 3'e 1 ay içinde 400 binden fazla sipariş geldi. ABD'de teslimatlar başlarken, aracın Avrapa'ya gelişi 2018 sonunu bulacak. Model 3'ün Türkiye'de 2019'da satışa çıkması bekleniyor. Fiyatının da yaklaşık 70 bin euro olacağı tahmin ediliyor. Galerilerde Model S ile Model X'in fiyatının 180 bin euro olduğunu ekleyelim.

HIZLI ŞARJ İSTASYONU KURULUYOR


Tesla'nın hızlı şarj istasyonları için Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi ile anlaşması Türkiye'ye gelişin ilk sinyali oldu. Supercharger istasyonlarla 15 ile 30 dakika arasında bataryanın yüzde 80'i doldurulabilecek. Gersan, şehirlerarası yollarda 200 kilometrede bir hızlı şarjın ulaşılabilir olmasını planlıyor. Ayrıca konut, AVM, kamusal alanlar ve otoparklara Supercharger kurulması hedefleniyor.

ERDOĞAN’LA İŞ BİRLİKLERİNİ MASAYA YATIRDI


Tesla ile elektrikli araç üreten, ‘Hedef Mars' diyerek SpaceX ile uzay seyahatlerinin seyrini değiştirmeye çalışan ve Hyperloop ile toplu taşımada çığır açmayı planlayan Elon Musk, geçen yıl Kasım ayında Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmede elektrikli oto, sürdürülebilir enerji, Tesla ve SpaceX ile Türkiye'deki şirketlerin yapabileceği ortak çalışmalar hakkında görüş alışverişi yapıldı.

KAZA OLUNCA YURT DIŞINA GÖNDERİLİYOR


Türkiye'de 150'den fazla Tesla yollarda dolaşıyor. Yılın belirli dönemlerinde buluşan Tesla sahipleri, Elon Musk'a Türkiye'de faaliyete geçme çağrısında bulunuyor. Servisin bulunmaması onlar için büyük problem. Örneğin olası bir kazada tüketici aracı ‘Türkiye'de tamiri mümkün değil' özel izni ile Avrupa'ya gönderip tamir ettirebiliyor. Bunun yanı sıra kaskoda da sıkıntı yaşanıyor. Sigorta şirketleri servis ve tamir eksikliği gerekçesiyle primleri yüksek tutuyor.