ÖZEL | Temmuz'da memura zam yok!

ÖZEL | Temmuz'da memura zam yok!

Memurların neredeyse tamamı alacakları maaşlarda vergi dilimindeki adaletsizlikten kaynaklı yüzde 5'lik bir kayıp yaşayacaklar. Temmuz ayında alacakları yüzde 5'lik zam ise bu kaybı karşılamaya yetmeyecek...

Baran Furkan Gül

AKP tarafından yetkilendirilen memur konfederasyonu ile imzalanan ve 2018-2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeye göre 2019 Temmuz ayında devlet memurları yüzde 5 zam ve artı olarak enflasyon farkı alacaklar. Gelin görün ki birçok memur vergi diliminin aşırı düşüklüğü sebebiyle haziran ayından itibaren yüzde 15'lik vergi diliminden yüzde 20'lik vergi dilimine geçmiş durumda. Yani memurların neredeyse tamamı birkaç gün sonra alacakları maaşlarında vergi dilimindeki adaletsizlikten kaynaklı olarak yüzde 5'lik bir kayıp yaşayacaklar. Dolayısıyla Temmuz ayında alacakları yüzde 5'lik komik zam, bu kaybı karşılamaya bile yetmeyecek. Öyle ki memurların yarıdan fazlası Kasım-Aralık ayında yüzde 27'lik vergi dilimine girerek yüzde 7'lik artı bir kayba daha uğrayacaklar. Yani yüzde 5'lik zam memurun vergi kayıplarını bile karşılayamayacak.

Eğitim Uzmanı Barış Düdü'nün YURT’a yaptığı değerlendirmeye göre, yılsonu ödenen vergi miktarlarına baktığımızda adaletsiz vergi dilimleri sebebiyle memurlar, ülkenin vergi rekortmeni gösterilen şirketlerin kat be kat üstünde vergi ödeyen durumunda olduğu açıkça görülüyor.

2019 enflasyon verilerine bakıldığında, Ocak ayı enflasyonu yüzde 1,06, Şubat ayı enflasyonu yüzde 0,16, Mart ayı enflasyonu yüzde 1,03, Nisan ayı enflasyonu yüzde 1,69, Mayıs ayı enflasyonu ise yüzde 0,95 olarak gerçekleşti. Haziran ayı enflasyonu ise 3 Temmuz'da açıklanacak ve toplam oran yüzde 5'i geçerse üstünde kalan kısım enflasyon farkı olarak memurlara ödenecek. Son beş ayın toplamına bakıldığında toplam enflasyon yüzde 4,89 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıllar incelediğinde ise Haziran-Eylül aylarında enflasyon en düşük seviyede seyretti. Dolayısıyla Haziran ayı enflasyon oranının Mayıs ayının altında çıkması da büyük bir olasılık.

FARK ALAMAYACAKLAR
Barış Düdü, Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın son aylarda piyasalara pompaladığı doktirine bakıldığında bir kaç ay içerisinde kağıt üzerinde de olsa enflasyonun tek hanelere düşürüleceğini belirterek, “Dolayısıyla bu durumda Haziran ayı enflasyon oranının AKP hükümetince düşük gösterileceğine dair bir delalettir. Son olarak da 2019 Ocak zamları öncesi TÜİK başkanının değiştirilmesi ve sonrasında yüzde 6'larda seyreden enflasyon oranının 2018 Kasım-Aralık aylarında eksi oranlara (-1,44) çekilmesi göz önüne alındığında 2019 Haziran enflasyonunun da eksi çıkma ‘hükümetçe çıkartma’ olasılığınıda yükseltmektedir. Yani memurlar enflasyon farkı da alamayacaklardır” diye konuştu.

SINIRIN ALTINDA
Memurlar için 2019 Temmuz zammının tam bir hayal kırıklığı olduğunu belirten Düdü, “Kamu çalışanları yoksulluk sınırının altında ezilmeye mahkûm bırakılmıştır. Toplu sözleşme masasında temsilde adalet sağlanmadıkça, hükümetçe yetkilendirilmiş konfederasyon alaşağı edilmedikçe bu zulüm böylece sürecektir. Değişim ve mücadele bizim avuçlarımızın içindedir” dedi.