Okul Öncesi ve Etüd Kurumları Derneği’nden çağrı; ‘Denetimler sıklaştırılsın’

Okul Öncesi ve Etüd Kurumları Derneği’nden çağrı; ‘Denetimler sıklaştırılsın’

İzmir’de minibüste unutulduğu için havasızlıktan hayatını kaybeden 3 yaşındaki Alperen’in ölümünün ardından kreşlere yöneltilen tepkilere ilişkin Türkiye Okul Öncesi ve Etüd Eğitim Kurumları Birliği Derneği basın açıklaması yaptı.

Özgür TUĞRUL- İzmir’in Çiğli ilçesinde geçtiğimiz aylarda minibüste unutularak havasızlıktan hayatını kaybeden 3 yaşındaki Alperen Sakin’in ölümüyle kreşlere yönelik tepkiler arttı. Konuyla ilgili basın açıklaması yayınlayarak sürece ilişkin bilgiler veren Türkiye Okul Öncesi ve Etüd Eğitim Kurumları Birliği Derneği Belihan Fidan, “Öncelikle her nereye bağlı çalışılırsa çalışılsın, haberlere konu olan serviste çocuk unutulması, uyku odasında çocuklara yapılan davranışlar ya da çocuk ihmalleri kabul edilemez. Bu nedenle tüm bu telafisi mümkün olmayan olayları şiddetle kınıyor, takipçisi olacağımızı söylemek istiyoruz” dedi.
 
Denetimler Tek Elden ve Sıklıkla Yapılmalı
 
Fidan, “Bir konuda da kavramların düzeltilmesi gereğini de söylemek istiyoruz. Yasal mevzuata göre ‘’Kreş’’ tanımı, yalnızca Aile Sosyal Politikalar bünyesinde 0-2 yaş grubu ruhsatı olan resmi ve özel kurumlara verilmesine rağmen, tüm bu ve benzeri olaylarda, hangi Bakanlığa bağlı olduğuna bakılmaksızın ‘’Kreş’’ ibaresinin geçmesi Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kurumları olumsuz etkilemektedir. Bizler, farklı ihtiyaçlar olabileceğinden yola çıkarak, farklı yapılanmalar olmasını, ancak tüm bu kurumlar için tek bir denetim mekanizması olmasının ülke politikaları için doğru olacağını düşünmekteyiz. Tek elden ve sıklıkla, habersizce yapılan denetimlerle bu tür olayların daha az olacağına gönülden inanmaktayız” diye konuştu.
 
Yeni Eğitim Kurumları İyi Araştırılmalı
 
Yeni açılan kurumların detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, “Detaylı bir şekilde ve gerekli her tür yasal zorunlulukların araştırılmasını, hangi Bakanlık ruhsatı ile çalıştığının tespit edilerek doğru tanımlamalar yapılmasını, her kurumun kreş olarak ifade edilmemesini, velilerin de yasal yönetmelik gereklerini ve ruhsatları sorgulamalarını, yaşanan üzücü olayların hangi kurumda yaşanırsa yaşansın kabul edilemeyeceğini kamuoyuna duyururuz” dedi.