Putin: Rus ekonomisindeki mevcut büyümeden memnun değilim!

Putin: Rus ekonomisindeki mevcut büyümeden memnun değilim!

Moskova'da düzenlenen 'Rusya Çağırıyor!' adlı uluslararası yatırım forumunda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede gerçekleştirilen yatırımların 2017'nin ilk 9 ayında yüzde 4.2 arttığını söyledi.

Rus VTB Bankası tarafından düzenlenen forumda katılımcılara hitap eden Putin, "Ön değerlendirmeye göre işletmerin ana sermayesine yapılan yatırımlar ilk 3 çeyrekte yüzde 4.2 arttı. Bu rakam, aynı dönemde gerçekleşen GSYİH artış oranının 2 katından fazla" dedi.

Bu yüksek temponun artışın gelecekte sürmesine zemin hazırladığına işaret eden Putin, ilk 3 çeyrekte GSYİH'nin yüzde 1.8, reel maaşların ise yüzde 2.5 oranında arttığını kaydetti.

'DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR 2 KATIN ÜZERİNDE ARTTI'

Putin, 2017'nin ilk 3 çeyreğinde ise Rusya'ya yapılan doğrudan yabancı yatırım hacminin 2 katın üzerinde artarak 23 milyar dolar seviyesine çıktığının altını çizdi.

Putin, "İş çevrelerinin eylemlerimizi pozitif değerlendirdiğini görüyoruz. Yabancılar da dahil olmak üzere Rusya ekonomisine güven ve yatırım yapma isteği artıyor. Finans dışı sektörlere yapılan doğrudan yabancı yatırım hacmi, 2.5 kat artarak 23 milyar dolara yükseldi. Bu, son 4 yıl içinde elde edilen en büyük artış" ifadelerini kullandı.

'PETROL VE GAZ DIŞI BÜTÇE AÇIĞI 2019'DA GSYİH'NİN YÜZDE 5.9'UNA DÜŞÜRÜLECEK'

Putin, petrol ve gaz dışı bütçe açığının azaldığını belirterek, Rusya hükümetinin bugün GSYİH'nin yüzde 8.5'ine denk gelen bu açığı 2019'da yüzde 5.9 seviyesine düşürmeyi planladığını belirtti.

Rus lider, "Federal bütçenin petrol piyasasındaki duruma bağlılığı kararlı bir şekilde azalıyor. 2014 yılında petrol ve gaz gelirleri bütçe gelirlerinin yarısından fazlasını, tam olarak yüzde 51.3'ünü teşkil ederken bu yıl yüzde 39 seviyesine geriledi. Önümüzdeki 3 yıl içinde petrol ve gaz gelirleri, federal bütçe gelirlerinin sadece üçte birini oluşturacak. Bununla birlikte federal bütçenin genel giderleri artacak" diye konuştu.

'RUS EKONOMİSİNDEKİ MEVCUT BÜYÜME ORANINDAN MEMNUN DEĞİLİM'

Rus ekonomisindeki mevcut büyüme oranından memnun olmadığını ve büyümenin dünya ortalamasının üzerinde olması gerektiğini belirten bazı yapısal kısıtlamaların bu sorunun çözümünü engellediğini vurguladı.