Ramazan zamlarla geldi

Ramazan zamlarla geldi

Ramazan, art arda gelen zamlarla karşılanıyor. Ramazan ayına girerken sofraların vazgeçilmezi olan ürünler cep yakıyor.

Ramazan bu yıl art arda gelen zamlarla karşılanıyor. Ramazan ayına girerken sofralarının vazgeçilmezi olan ürünler cep yakıyor. Sahurda tüketilecek kahvaltılıklar geçen seneye göre yüzde yüze yakın oranda artmış durumda. 4 kişilik aileye yetecek bir aylı kahvaltı giderinin 300 ile 400 lira arasında değişiyor. Vatandaş alamamaktan, esnaf satamamaktan şikayetçi.

SÜT ÜRÜNLERİ BİR AYDA YÜZDE 30 ZAM

Fiyatlardaki artışı görmek için toptan ve perakende gıda satışının yapıldığı Adana’da Hacıbayram olarak bilinen bölgede fiyatlardaki değişimi sorduk. Sahurda tüketilecek kahvaltılıklar geçen seneye göre yüzde yüze yakın oranda artmış durumda. Bugün kilosu 140 lira olan pastırma geçen sene 80 liraydı. Sucuk bir senede 38 liradan 60 liraya çıktı. Süt ürünleri son bir ayda yüzde 30 artış gösterdi.

4 kişilik aileye yetecek bir aylık kahvaltılık miktarını sorduğumuz toptancılar geçen sene 25 geçen ay 30 lira olan basma peynirin kilosunun 35 lira, 1 kilo siyah zeytinin 25, yeşil zeytinin 15, tulum peynirinin 25, 2 kep yumurtanın 30, bir kilo tereyağı ve balın 35’er lira, geçen sene 17 lira olan zeytinyağının 25 lira, eski kaşarın 45 lira olduğunu belirterek bir ailenin sadece sahurdaki kahvaltısının aylık masrafının 300 ile 400 lira arasında olacağını söyledi.

İftar için gerekli bakliyat ve sebzenin fiyatları da yaklaşık olarak yüzde oranında artmış durumda. Geçen sene 5 lira olan kuru fasulye bu sene 8 lira, geçen ay 7 liraydı. Bulgur 2 liradan 3.5 liraya, pirinç 4 liradan 6.5 liraya çıktı. Makarnanın kilosu 2 liradan 3 liraya yükseldi. Bir öğünde sadece kuru fasulye ve bulgur pilavı pişse bir öğün 11.5 liraya geliyor. Geçen sene 2 lira olan domates bu sene 8 lira, biber bu sene 10 lira.