Sanayide 41 bin tarımda 100 bin istihdam azaldı

Sanayide 41 bin tarımda 100 bin istihdam azaldı

İşsizlik oranı şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan mart döneminde de yüzde 10.1 ile çift hanede tutunurken, kayıt dışı çalışanlar yüzde 32.9’a yükseldi.

İşsizlik oranı istihdam ve işgücüne katılım oranındaki artışla birlikte Mart döneminde de düşüşünü sürdürürken, arındırılmamış işsizlik yüzde 10.1’le çift haneye tutundu. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise yüzde 9.7’ye geriledi.
Analistler ilk çeyrekte GSYH’da beklentilerin üzerinde yüzde 4.8’lik büyümenin işsizlik oranlarına olumlu yansıdığını, asgari ücret artışının olumsuz etkisinin henüz görülmediğini belirtirken, Mayıs ayı itibariyle turizm sezonunun açıklaması ardından hizmet sektöründe istihdamın olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise bir önceki döneme göre 0.2 puanlık azalış kaydetti. Tarım dışı işsizlik oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puanlık azalış ile yüzde 11.9 oldu.
Kadınlar için zor
Bir önceki döneme göre, sanayide 14 bin, hizmetlerde 65 bin ve tarımda 6 bin yeni işsizin işsizler ordusuna katıldığı ülkede, istihtam asıl olarak kamu ve inşaattan sağlandı. Kayıt dışılığın hız kesmediği dönemde, kadınlar için hayat daha da zorlaştı. TÜİK verilerine göre, kadınların yüzde 43.3’ü yani 3 milyon 576 bini kayıtdışı çalışırken, 2 milyon 118 bin kadın da ücretsiz aile işçisi olarak çalıştı. Çalışan kadınların yüzde 56.9’u hizmetlerde iş buldu.
Kayıt dışı istihdamda artış görüldü. Bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 32.7 olan kayıt dışı istihdamı yüzde 32.9’a ulaştı. Tarım dışında kayıt dışı istihdam yüzde 20,7’den yüzde 21.6’ya çıktı. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 18.5 olarak gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik yüzde 11.9, genç işsizliği yüzde 17 oldu.
İstihdamı kamu sırtladı
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in açıkladığı Mart 2016 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre,
- İşsizlikte son bir yılda yaşanan sınırlı düşüşte hizmet sektörü ve kamudaki istihdam artışı önemli bir rol oynadı. Geçen yılın aynı dönemine göre imalat sanayinde 41 bin, tarımda ise 100 bin kişilik azalma yaşandı.
- Buna karşın kamu istihdamında 185 bin kişilik artış yaşandı. Evde engelli bakım hizmetleri ile toplum yararına çalışma programlarında çalışanların yer aldığı insan sağlığı ve sosyal hizmet sektöründe 126 bin kişilik istihdam artışı gerçekleşti. Kamu ve hizmet sektörünün işsizlikteki kısmi düşüşte belirleyici rol oynadığını söylemek mümkün.
- İstihdam artışında diğer bir önemli etken de inşaat sektörü oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre inşaat sektöründeki istihdam 134 bin kişilik artış gösterdi.
- İmalat sanayiinde istihdam kaybı devam ederken, artış hizmetlerde gerçekleşti. İmalat sanayinde son yılda üretim artışı yüzde 6, verimlilik artışı yüzde 6.4 olurken istihdam artmadı tersine yüzde 0.8 azaldı.
- Bölgesel olarak en yüksek işsizlik yü zde 16.5 ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleşti.(Cumhuriyet)