Şener'den kritik ekonomi uyarıları...

Şener'den kritik ekonomi uyarıları...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sürpriz bir şekilde Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'yı AKP Genel Merkezi'ne davet etmesine eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tepki gösterdi.

Şener şu açıklamaları yaptı:

Merkez Bankası bağımsız bir kuruluştur. İktidarlar belli kurallara uyarlar, talimat yağdırmazlar. Maalesef bu geleneksel devlet kuralları ortadan kalktı artık. İşler talimatla yürütülüyor. Sürekli olarak Merkez Bankası başkanına basın aracılığıyla talimat veriliyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın merkez Bankası Başkanını AKP Genel Merkezi’ne çağırmasını yadırgamıyorum artık çünkü üst yargı mensuplarını saraya çağı- ran birinden söz ediyoruz ama Türkiye bu duruma geldiyse devlet ne kadar vardır?

Mili para sürekli değer kaybediyor, neden? Eğer ekonomi politikaları başarısızsa milli paranın değeri düşer. Ekonomi politikası küresel ekonomiye uygun bir şekilde yürütülmüyorsa milli paranın değeri düşer ki bu da bir noktada ekonominin kırılmasını anlatır. Kısa vadeli dış borçları ödemek zorundayız. Ayrıca cari açık nedeniyle 220 milyar dolar dış açığımız var. Döviz gelirlerine ek olarak bu kadar parayı bulmamız gerekiyor dış açık için. Piyasada eğer talep fazlaysa arz yoksa fiyat yükselir. İlave ödememiz gereken 220 milyar dolar var. Bu nedenle döviz sürekli yükseliyor. Hükü- metin elinde bunu düzeltecek bir mekanizma yok. Borçların dolar cinsinden değeri yükselince bilançolar bozuluyor. Firmaların iflas etmesine yol açıyor. Faiz, enflasyon, işsizlik yükseliyor. Bundan telaşlandığı için hemen gel buraya demiştir, çağırmıştır.