SGK’dan gaziye büyük ayıp

SGK’dan gaziye büyük ayıp

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) terörle mücadele gazileri ile 15 Temmuz gazilerine farklı uygulama yaptığı ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) terörle mücadele gazileri ile 15 Temmuz gazilerine farklı uygulama yaptığı ortaya çıktı. İş göremezlik raporunun geri ödemesini almak için SGK’ya giden terörle mücadele gazisi Ertan Acır, “Harp malulü, vazife malullerine sadece iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı almış olduğu raporlar için ödemeler yapılır. Demokrasi gazilerinin almış oldukları hastalık raporları dâhil geri ödemeleri geciktirme yapılmaksızın ödenir” diyerek geri çevrildi.

Terörle mücadele gazileri ile 15 Temmuz gazileri arasında yapılan ayrımcı uygulamalara bir yenisi daha eklendi. 20 günlük iş göremezlik raporunun geri ödenmesi için SGK’ya giden gazi Ertan Acır yaşadıklarını Aydınlık’a anlattı. Acır, “20 günlük iş göremezlik raporu aldım ve bunun geri ödemesini geciktiren SGK’ya müracaat ettim. Öncelikle sorunumun, genel merkez de değil Ulucanlar şubesine gidilerek çözüleceğini söylediler. Tekerlekli sandalyede olduğum için genel merkezde halledilip halledilemeyeceğini sordum. Ancak yardımcı olmadılar. Daha sonra Ulucanlar şubesine gittim ve gazi olduğumu belirterek gecikmiş ödemelerin yapılmasını talep ettim. Gazi olduğumu söylememin hemen ardından, ‘Demokrasi gazisi misin’ sorusu geldi. Terörle mücadele gazisi olduğumu, 3713 sayılı yasa ile ikinci bir işte çalışabildiğimi ve özel bir kurumda da görevli olduğumu söyledim” dedi.

‘DEMOKRASİ GAZİLERİNE ÖDEME HEMEN YAPILIR’

Yaşanan bu diyaloğun ardından memurun gazi Acır’a verdiği yanıt ise şaşırttı. Acır’ın terörle mücadele gazisi olduğunu belirtmesinin ardından memur şu cevabı veriyor: “Beyefendi 5510 sayılı emekli kanuna göre Harp malulü ve vazife malulleri, sadece iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı almış olduğu raporlar doğrultusunda geri ödemeler yapılır.” Bunun üzerine memura, “Peki 15 Temmuz gazileri ödeme almıyor mu” sorusunu yönelttiğini söyleyen Acır sözlerine şöyle devam etti: “Sorumun ardından hemen önüme bir evrak kondu; ‘Demokrasi gazilerinin almış oldukları hastalık raporları dahil geri ödemeleri geciktirme yapılmaksızın ödenir’ yazıyordu. Yani kısaca devletin gazilerine bakış açısı net bir şekilde ortadadır. Bizler bu vatan için şehit düşüyoruz, kolumuzu, bacağımızı kaybediyoruz. Devletin bu ayrımı yapmasını asla kabul edemeyiz. Bu yanlış bir an önce düzeltilmelidir.”