Şirket borçlarını açıkladı

Şirket borçlarını açıkladı

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, küresel krizden sonra şirketlerin hızla borçlanarak büyüdükleri hakkında bilgi vererek konuyla ilgili çarpıcı rakamlar verdi.

Erdoğdu, “Şirketlerin borcu 3,9 trilyon liraya ulaştı. Milli gelirin yüzde 130’una ulaşmış olan bu şirket borçlarını kapatmaya,Türkiye’nin milli geliri yetmiyor” dedi.

CHP'li Erdoğdu, 2008 küresel krizinin ardından, paranın bollaştığını ve faiz oranlarının tarihin gördüğü en düşük düzeylerine indiğini kaydederek şunları söyledi:

“Ne var ki, bu balayı bitiyor. Faiz oranlarının yukarıya doğru dönmesi, eğilimi değiştiriyor. Bol kepçe kredi kullanımı devri artık sona ererken, her şirket halka arzlar ile özkaynaklarının güçlendirilmesi ile borçlanma alışkanlığını azaltmaya bakıyor. Türkiye’de de şirketler son yıllarda büyümelerini borca yüklenerek gerçekleştirdiler. Öyle ki 500 büyük sanayi kuruluşunda 2009'dan 2016'ya özkaynaklar toplam kaynakların yüzde 51'inden 38'ine düştü. Aynı dönemde borçlar ise yüzde 49'dan yüzde 62'ye yükseldi. Oysa denge, borç ve özkaynağın yarı yarıya olması.”