Tanzim satış etkisiz kaldı!

Tanzim satış etkisiz kaldı!

TÜİK verilerine göre, tanzim satışlar etkisiz kaldı. Tanzimde satılan 8 üründen 4’ünün fiyatı artarken 4’ünün fiyatı düştü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ise AKP'nin seçime kadar zaman kazanma peşinde olduğunu söyledi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, tüketici enflasyonu şubat ayında yıllık yüzde 19,67 olarak gerçekleşti. Şubatta ana harcama grupları itibarıyla endekste en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,81 ile giyim ve ayakkabı oldu. Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,39, eğlence ve kültürde yüzde 0,37 ve haberleşmede yüzde 0,34 düşüş gerçekleşti.

TANZİM SATIŞ ETKİSİZ KALDI

TÜİK verilerinden derlediğimiz verilere göre tanzim satışlarla halka maliyetin altında sınırlı sayıda sunulan ürünler bu malların Türkiye’deki genel fiyat seviyesine etkisi sınırlı kaldı. Tanzim olarak satışa sunulan çarliston biberden patatese kadar ürünlerin bir kısmında şubatta da fiyatlar artmaya devam ederken, bazı ürünlerde ise sınırlı bir azalma görüldü. Tanzimde satılan 8 üründen 4’ünün fiyatı artarken 4’ünün fiyatı düştü.

Şubat ayının zam şampiyonu sadece 4 hafta içinde fiyatı yüzde 35’ten fazla artan marul oldu. Marulu ise maydonoz, kırmızı lahana, dereotu, salatalık ve sarımsak takip etti. Öte yandan tanzim çadırlarda satılan salatalığın fiyatı en çok artan 5. Ürün olması ise dikkat çekti. İşte Şubat ayı zam şampiyonları;

'ZORLAMA TEDBİRLERE KARŞIN'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, iktidarın perakendeciler üzerinde yaptığı baskı ve tehdide karşın, enflasyonun yıllık bazda yüzde 19.67 olduğunu belirterek, “Zorlama tedbirlere karşın fiyatlar artmaya devam ediyor. Gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalıştıkları tanzim satışlar enflasyona çare olmadı. Yaş sebze ve meyvede yıllık enflasyon yıllık yüzde 59.7. Zaten vatandaş cebine bakınca gerçek enflasyonun ne olduğunun farkında” dedi. Erdoğdu sözlerine ‘Erdoğan yönetiminin gelir adaletsizliğini derinleştiren enflasyonu kontrol altına almak için bir planı yok. Daha ziyade seçimlere kadar zaman kazanmayı, gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalışıyorlar’ diyerek devam etti.