Treni hep birlikte hızlandıracağız

Treni hep birlikte hızlandıracağız

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği  (TSPB) 17. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılarak açılış konuşmasını yaptı.

YURT Gazetesi-Cihan ÖZDEMİR/

Türkiye’ye ilk 5 ayda toplam 7.2 milyar dolarlık portföy yatırımın girmesinin, ülkemize olan uluslararası güvenin en üst seviyede olmasının göstergesi olduğunu belirten Canikli, ’Piyasada istikrar sağlandı ve istikrarı tehdit edecek bir durum gözükmüyor.’ dedi.
 
Canikli’den birlik çağrısı
 
Piyasalarda olumlu gelişmeler olduğunu fakat bunu yeterli bulmadıklarını belirten Canikli, ‘Treni hızlandırmamız lazım. Bunu da hep birlikte yapacağız' dedi.
Müdahaleci bir yaklaşım içerisinde olmadan mevduattaki durum ile ilgili hassasiyetlerini aktaracaklarını belirten Canikli, 'Mevduat üzerinden maliyetlerin artışına sebep olacak bir yarış kabul edilemez.' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önem ile üzerinde durduğu, İstanbul Uluslararası Finans Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü anlatan Canikli, bununla ilgili kurulan koordinasyon kurulunun üç toplantı gerçekleştirildiğini bildirdi.
 
Türk sermaye piyasası kurulları, uluslararası yönetimlerde söz sahibi
 
SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş toplantıda yaptığı konuşmada, SPK’nın 2016-2018 dönemi için en çok oyu alarak IOSCO Yönetim Kurulu üyeliğine seçildiğini belirterek, ‘Bu tür temsiller küresel politikaların belirlenmesinde söz sahibi olmamızı, işbirliklerini ve yatırım fırsatlarını yaygınlaştırmamızı hızlandıracaktır" dedi.
 
Belirsizlik geride kaldı
 
Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ konuşmasında, OECD’nin son yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’na atıfta bulunarak, ‘Hükümetimizin de ülkemizi dünyanın ilk 10 büyük ekonomi arasına yükseltme hedefi bulunmaktadır. Bu hedefi uluslararası raporlarla karşılaştırdığımızda, inandığımız ve çalıştığımız takdirde, hedeflerimize ulaşabileceğimiz çok net bir şekilde gözükmektedir.’ dedi. Karadağ, referandum belirsizliğinin geride kalması ile borsanın da yüz binlere koştuğunu belirtti.
 
Varlık Fonu, tasarrufa etkisi açısından sevindirici
 
TSPB Başkanı İlhami Koç konuşmasında, ülkemizdeki tasarruf oranlarını gelişmiş ülkelere kıyasla yeterli seviyelerde bulmadıklarını belirterek, ‘Varlık Fonunun kurulmuş olmasını tasarruflara etkisi açısından sevindirici buluyoruz' dedi.

Kimler katıldı 


 
(sol baştan sağa doğru)
 (Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, TSPB Başkanı İlhami Koç)