Türkiye'den Avrupa'ya 6 yıl sonra yumurta ihracatı 

Türkiye'den Avrupa'ya 6 yıl sonra yumurta ihracatı 

Türkiye, böcek ilaçlı yumurta krizi sonrası üretimi düşen Avrupa ülkelerine yumurta ihracatına başladı. Son iki ayda Yunanistan, İspanya, Romanya gibi ülkelere kek ve pasta sanayisinde kullanılmak üzere yumurta gönderildi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamul İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Avrupa ülkelerine son 2 aydır ihracat yapar hale gelindiğini söyledi. Avrupa'da bazı ülkelerde böcek ilacı olarak kullanılan fipronil maddesinin yumurtalara bulaştığının tespit edilmesi sonrası üretimlerin gerilediğini, özellikle pasta ve kek endüstrisinin ürün bulmakta sıkıntı yaşadığını dile getiren Girit, şu bilgileri verdi:

"İlaçlı yumurta krizinden sonra Avrupa'daki arz talep dengesi bozuldu. B kategorisinde ihracat başladı. Aslında A ve B tipi yumurtalar aynı. Sadece kırıma gidecek, pastörize olacak yumurtalar B diye sınıflandırılıyor. Doğrudan tüketicinin kullanımına sunulacak A tipi yumurtada henüz ihracat yok."

'İRAN'LA 50 BİN TONLUK ANLAŞMA YAPILDI'

Girit, kuş gribi nedeniyle büyük miktarda hayvanı itlaf etmek durumunda kalan İran'a da yumurta ihracatına başladıklarını belirterek, bu ülkeyle 50 bin tonluk yumurta anlaşması yapıldığını, 6 aylık dönemde kademeli olarak bu malın gönderileceğini aktardı. Yumurtada geçen yıl ihracatın yüzde 25-26 arttığını, AB ve İran'daki gelişmelerle 2018'de daha iyi bir yıl beklediklerini kaydeden Girit, ihracatın artmasının iç piyasada yumurta fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmasını beklemediklerini dile getirdi.

'AB'YE EN SON 2012'DE ÜRÜN GÖNDERİLMİŞTİ'

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, "En sevindirici gelişme Yunanistan, İspanya ve Romanya gibi bazı Avrupa Birliği ülkelerine ihracatın başlamış olmasıdır. Bu ülkelere kek ve pasta sanayisinde kullanılmak üzere yumurta gönderdik. AB ülkelerinde zehirli yumurta olayı sonrası üretim düştü ve fiyatlar arttı. Türkiye'deki firmaların ürünlerine olan talep de yükseldi. AB'ye en son 2012 yılında iki parti ürün gönderilmişti" dedi.