Türkiye ile İran'ın enerji kardeşliği

Türkiye ile İran'ın enerji kardeşliği

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşmede Cevad Zarif’in gündemindeki öncelikli madde Suriye meselesi oldu. Görüşmede İran enerji konusunda işbirliğine hazır olduklarının mesajı verdi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif Ankara’da. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Cevad Zarif’in ziyareti Putin’in İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve hemen ertesi gün Erdoğan ile görüşmesinin ardından gerçekleşmesi önemli diplomatik adım olarak yorumlandı. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda iki bakan gazetecilerin sorularını da cevapladı. 15 Temmuz darbe girişimi gecesine değinen Çavuşoğlu, İranlı mevkiidaşının desteklerinden söz etti.

"Doğalgazda fiyat konusunu da konuştuk"

Bölgesel konuları da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Bölgesel konuların içinde enerji işbirliği de var. Hem ikili düzeyde hem bölgesel. Doğalgazın Türkiye'ye gelmesi, daha fazla almak istiyoruz. Fiyat konusunu da konuştuk. Tahkimlere bırakmadan esasen fiyat konusunda da anlaşabilmeliyiz.  Suriye konusunda düşüncelerimizi paylaştık ama bundan sonraki süreçte daha yakın işbirliği içinde konuları değerlendireceğiz. Ortak hemfikir olduğumuz konular var. Özellikle Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Bazı konularda görüş ayrılığımız bugüne kadar oldu. Ama görüş ayrılığı olduğu zamanlarda bile diyaloğumuzu hiçbir zaman kesmedik. Biz Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemli olduğunu başından beri vurguluyoruz. Suriye'de kalıcı barış ve çözüm için bundan sonraki süreçte de işbirliğimizi daha da güçlendireceğiz."

Konuk Bakan Zarif ise konuşmasında, Türkiye ile bölgesel politikalar konusunda ortak düşüncelerinin olduğunu belirtti.  "Elektrik, doğalgaz ve enerji hatlarının Türkiye ve Avrupa'ya bağlantısını sağlamaya hazırız" mesajını veren Zarif, "Bu alanda Türk arkadaşlarımızla işbirliği yapmaya hazırız. İran'ın doğalgazının satışının, artışının yapılması Türkiye'ye, Türk arkadaşlarımızın yatırım yapmaları doğalgaz alanında, elektrik alanında tabi ki öncelik verilir onlara. İki ülkenin işbirliği turizm alanında, belki bugün de yine daha çok İranlı turistimiz Türkiye'de vardır. Umarız gelecekte bazı sorunları ortadan kaldırarak bunu artırma imkanı olur”  dedi.

“Ticarette  hedef 30 milyar dolar”


Kendi aralarında ikili konuları değerlendirme fırsatları olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Biz bu süreci devam ettirmek istiyoruz. Biz zaten her fırsatta görüşüyoruz. Bu momentumu devam ettirmekte fayda var. İkili ticaretimizde biraz düşüş var. Ama 30 milyar dolar hedefimiz var. Bir taraftan ürün çeşitliliği, diğer taraftan ticaretin önündeki bazı engeller var, ulaşım dahil taşımacılık, bunları kaldırmamız gerekiyor. Karşılıklı yatırımların miktarını arttırma konusunda da ciddi bir ilgi var. İranlı iş adamlarının Türkiye'de yatırımları, Türk iş adamlarının İran'da yatırım yapmak istediklerini görüyoruz. Bu şekilde ticaret hacmimizi de arttırmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.