Türkiye, 'yatırım yapılabilir' notunu yeniden kazanabilir

Türkiye, 'yatırım yapılabilir' notunu yeniden kazanabilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için büyüme tahminlerini yükseltti.

Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5 büyümesi sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarından önemli açıklamalar gelmeye başladı.

Fitch, Türkiye’nin 2017 yılı büyüme beklentisini yüzde 2.3'den yüzde 4.7'ye, gelecek yıl ki yüzde 1,3 büyüme beklentisini de yüzde 4,1'e yükseltti. 

Fitch hazırladığı Haziran ayı 'Küresel Ekonomik Görünüm' raporunda, 'Referandumun tamamlanması ve bir sonraki seçimlerin Kasım 2019’da olması nedeniyle potansiyel olarak daha pürüzsüz bir siyasi ortam, yatırım ve tüketimin 2019 ortasına kadar güçlenmesini destekleyebilir' ifadelerine yer verdi.

Yıl sonu dolar/Tl tahmini: 3,60

T.C Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikası duruşuna atıfta bulunan Fitch, bunun sonucu olarak dövizde sağlanan istikrar ile enflasyonun bu yıl ilk kez Mayıs ayında yıllık bir yavaşlama gösterdiği belirtildi.

Kuruluş bu yıl yüzde 9,5 olmasını beklediği enflasyonun da önümüzdeki yıl yüzde 7,5 ve 2019’da yüzde 7,3 olmasını beklediğini açıkladı. Fitch'in bu yıl sonu için dolar/TL tahmini ise 3.60 seviyesinde.

Türkiye, 'yatırım yapılabilir' notunu yeniden kazanabilir

Fitch ve Moody’s geçtiğimiz yıl Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmüştü. Kuruluşlar genelde yeniden yükseltmek için bir süre beklemeyi tercih etsede Güney Kore gibi yatırım yapılabilir notunu kaybettikten kısa bir süre sonra notunu tekrar elde eden ülkelerde olabiliyor.

Yurt Gazetesi'nden Cihan Özdemir'e konu ile ilgili değerlendirmelerini gönderen Nişantaşı Üniversitesi öğretim görevlisi Kutay Gözgör, 'Yurtiçinde yaşanan referandum süreci sonrası yapısal reformlar hız kazanmaya başlamış olması ve finansal alanda başta Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamasının etkisiyle kullanılan kredi miktarında yaşanan artışlar büyüme rakamlarını destekledi. Aynı zamanda politik istikrarın yeniden sağlanması ve kısa sürede seçim olmayacak beklentisi kredi derecelendirme kuruluşların not değerlendirmelerine olumlu yansıyabilir. Fitch’in bu hamlesi sonrası Türkiye yeniden yatırım yapılabilir notunu kazanabilir' dedi.