"Ülkeyi böyle yönetirsen millet bu günleri çok arayacak"

"Ülkeyi böyle yönetirsen millet bu günleri çok arayacak"

Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, bugünkü "Yerimiz mi dar, yoksa sanayimiz mi dar" başlıklı yazısında,  sanayi rakamlarını, tanzim satışı ve ekonomideki diğer gelişmeleri yazdı. 

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Aralık ayında aylık yüzde 1.4, yıllık yüzde 9.8 düştü.  Muratoğlu, "Sermaye mallarında üretimin yüzde 8.6 gerilemesi öyle kolay kolay toparlanılamayacağının habercisi…" diye yorumladı.

İŞTE O YAZI:

Yerimiz genişti de, arsası için fabrikayı yıkan ya konut inşa etti, ya müteahhite verdi. İktidar da bu işe kol kanat gerdi. Yapılan konutlar satılmayınca sanayici iflas etti. Çok açık söyleyeyim, Türkiye bunu hak etti!

Sonuçta sanayimiz dar değildi yüzde 10 daraldı… Böyle yazarsam anlaşılır mı? Zor! Şöyle anlatayım; hani dar pantolon giyersin, eğilince patlar arka tarafın ortaya çıkar ya… İşte sanayi daralması da Türkiye ekonomisinin arkasının ortaya çıkması!

★★★

Ülke ekonomisinin neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Ekonomik verilere göre sanayi çöktü! İmalat sanayi üretimi, ara malı üretimi, sermaye malı üretimi… Kısaca içinde “üretim” kelimesi geçen ne varsa göçtü.

İşadamları, borsa başkanları ekonomi kanallarına telefonla bağlanıyor, sanayinin çöküşünü yorumluyor… Hepsi hâlâ çok mutlu, gelecekten umutlu… Bir acayip yalakalık yarışı… Bana ne aman, ben anlamam… Beter ol, bundan bile mutluysan…

★★★

Tabii olayda pek hesaplı ince iş var. Pek de haksız sayılmazlar. Sonra kimden ihale alıp iş kapacaklar? Kamu bankalarından nasıl kredi kopartacaklar? Borçlarını nasıl öteleyecekler?

Haliyle sen seni bil, sen seni… Sen sıkı tut çeneni… Eline, diline hakim ol… Ya batırırlar, ya terörist ilan ederler seni… Kabzımal dahi bu ülkede terörist olduktan sonra, işadamının işi en fazla beş dakika…

★★★

Tekrar gelirsek sanayi üretimine… Anlatacak fazla bir şey yok öyle… Böyle ülke yönetimine, yine iyi bile…  Verilen tüm vergi ve faiz desteklerine rağmen bu çöküş gerçekleşti. Sermaye mallarında üretimin yüzde 8.6 gerilemesi öyle kolay kolay toparlanılamayacağının habercisi…

Aynı zamanda bankaların kredileri taklaya gelecek. İşsizlik yükselecek. Ülke daha da fakirleşecek. İktidar klasik davranışını sergileyecek ve dış mihrakların oyunu deyip geçiştirecek.

★★★

Yahu ülkeyi zor duruma sokmak istese senin patlıcanınla, hıyarınla mı uğraşacak? Yapacağı iş sadece sana yeni borç vermemek olacak! Yurtdışından para bulmazsan ülke zaten krizden çıkamayacak.

İktidar hâlâ manav açma derdinde… Vatandaşı kuyrukta bekletip, patlıcan satmaya çalışıyor. Bari tanzim çadırı kursak içerisinde sanayi üretimini artırsak… Ülkeyi böyle yönetirsen millet bu günleri çok arayacak.

★★★

Ah içimizde ne saflar var. Arada hicaz biraz da caz, ne duysalar inanırlar. Bir yanları her duruma müsait… Ne kadar ucuza bulurlarsa o kadar kuyruktalar.

Patatesi, domatesi, biberi zor alıyorlar. Gidip de buzdolabı, araba falan mı alacaklar? Hadi bakalım kolay gelsin.