Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı

Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı

CAPİTAL ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı.

Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, Garenta Genel Müdürü Özgür Maraş ve Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen’in yapacağı açılış konuşması ile başlayan zirvede, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ekonomi ile ilgili beklentileri açıklayacak.


Zirvenin ilk oturumu olan ‘Sosyal Yatırım: Gençlerin Geleceğe Hazırlanması’ panelinde moderatörlüğüAkfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp üstleniyor. Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, PwC İş Geliştirme yöneticisi Pelin Ak ve Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef’in konuşmacı olarak katılacağı panelde sosyal yatırımlar sayesinde gençlerin geleceğe hazırlanması ve bu yatırımların gençlik üzerindeki etkisi ele alınacak. Enerji sektörünün geleceğinin masaya yatırılacağı “Enerjinin Yarını’ oturumunda ise moderatörlüğü Akkök CEO’su Ahmet Dördüncü gerçekleştirecek. OturumdaGlobal ResourcesPartnership Ortağı Sandford G. Henry, SOCAR Türkiye CEO Danışmanı Hayati Öztürk, İran Ticaret Odası Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Danışmanı MahmoodKhaghani, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu konuşmacı olarak yer alacak.


Moderatörlüğünü Cisco Genel Müdürü Cenk Kıvılcım’ın üstleneceği oturumda MemesyCultureLab Kurucusu AnandGandhi, Siberia Ortaklarından ve iPhone yaratıcılarından Andy Grignon, Vodafone Türkiye CEO’su ColmanDeegan, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Standford Üniversitesi Kanser Araştırmacısı JackAndraka, McKinsey Global InstituteCEO’su JacquesBughin ve Amplified Robot Kurucu ve CEO’su Steve Dan teknoloji dünyasının geleceğini tartışacak.


YARININ LİDERLERİ KONUŞULACAK


Moderatörlüğü Intel Türkiye CEO’su Yalım Eriştiren tarafından gerçekleştirilecek panelde geleceğe yön verecek olan yarının liderleri konuşacak. Akkök Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Alize Dinçkök Eyüboğlu, BluTV Kurucusu Aydın Doğan Yalçındağ, Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hacı Sabancı, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Taviloğlu ve Tasarım Mühendisi Gulf Marine RashadGhandour konuşmacı olarak yer alacak.


Türkiye ekonomisinin geleceğinin tartışılacağı oturumun moderatörlüğünü TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener üstlenecek. Oturumda Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Capital Partners Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat, Value Center Kurucusu Richard Barett, Independent Yazarı Simon Calder ve LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük görüşlerini paylaşacak. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ‘İyi Şirket ve Y Kuşağında Liderlik’ panelinde ise moderatörlüğü Danone Türkiye Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu üstlenecek. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas, Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, İş ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu Başkanı Mark Malloch-Brown, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde iyi şirketlerin yönetimi ve Y kuşağına liderlik gibi önemli konular tartışılacak.


BANKACILIKTA GELECEĞİ NASIL OLACAK?


Günün son oturumunda ise ‘bankacılık sektöründe gelecek nasıl olacak?’ sorusuna cevap aranacak. Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, Citibank CEO’su Serra Akçaoğlu, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici gibi bankacılık sektörünün önemli isimlerinin hazır bulunacağı panelde Türkiye’de bankacılık sektörünün geleceği konusunda önemli açıklamalarda bulunulacak.Oturumun moderatörlüğünü BNP Cardif CEO’su Cemal Kaşmir üstlenecek.


ŞİMŞEK: OHAL'İ KALICI ÇÖZÜM OLARAK GÖRMÜYORUZ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu. Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara ve terör olaylarına değinen Şimşek, başarısız darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal ile ilgili, "Olağanüstü hali isteyerek getirmedik. Türkiye bütün terör örgütlerinin hedefine girdi. Yüzlerce kısmı terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Ondan dolayı olağanüstü hal geldi. Ama bunu kalıcı bir çözüm olarak görmüyoruz" dedi. Türkiye hukuk devletinden uzaklaştığı eleştirilerine yanıt veren Şimşek, "Türkiye'nin başına bir sürü felaket geldi. Türkiye çok ciddi travmalar yaşadı. Olağanüstü hali isteyerek getirmedik. Türkiye bütün terör örgütlerinin hedefine girdi. Yüzlerce kısmı terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Ondan dolayı olağanüstü hal geldi. Ama bunu kalıcı bir çözüm olarak görmüyoruz. Dolayısıyla Türkiye hukuk devletinden uzaklaşıyor diye bir algı var ve bu doğru değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve dünyanın karışık bir dönemden geçtiğini belirten Mehmet Şimşek, "Amerika'da Trump başkan olacaksa diye sorulsa herhalde kimse inanmazdı. Ama oldu. Türkiye'de darbe girişimi olacak dense herkes gülerdi. ‘Mümkün değil’ derdiniz. Liste uzun ama şu bir gerçek; dünya sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Küresel kriz sonrasında bir sürü artçı şok yaşandı" dedi. Bu yıl ilk defa küresel ekonomi toparlanmaya başladığını kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen hafta Almanya'da G20 zirvesine katıldım. Nispeten daha olumlu bir perspektif var. Ama yine de 2016 zor bir yıldı. 2017'ye iyimser başlamak isteriz. Ne olacak bu Türkiye'nin hali diye sorarsanız, aslında Türkiye'nin ekonomisi sağlam. Küresel kriz herkesi etkiledi. Avrupa'daki borç krizi bizi de önemli bir ölçüde etkiledi. Çünkü Avrupa Birliği bizim önemli ticaret ortağımız. Arap baharı büyük umutlarla başlamıştı. Neredeyse buzul çağına girdik o bölgede. Büyük bir kaos, ciddi jeopolitik gerginlikler var Ortadoğu'da. Bu kaoslar Türkiye'yi aşağıya çekti. Bu jeopolitik gerginlikler ve yanı başımızda devlet niteliğini kaybeden ülkeler, teröre zemin hazırladı."

"DIŞARIDAN BAKILDIĞI ZAMAN TÜRKİYE'NİN ALGISI OLDUKÇA KÖTÜ"

Şimşek,Türkiye'nin büyümemesi için hiç bir sebebi olmadığını söyledi. "Belirsizlikler azalır azalmaz Türkiye yeni bir reform hamlesiyle büyüme politikasına girebilir. Büyümemesi için hiçbir sebep yok. 2017 ve sonrası için umut var olmak lazım. Dışarıdan bakıldığı zaman Türkiye'nin algısı oldukça kötü. Ama gerçeklik o kadar değil. Gerçeklik aslında bizim arzuladığımız kadar da iyi değil. O nedenle çok kapsamlı reform programımız var. Türkiye'nin hikayesi orta ve uzun vadede güçlü olmaya devam edecek. Dünyada nüfusu 80 milyona ulaşmış kişi başına milli geliri orta üst grubunda olan kaç tane gelişmiş olan ülke gösterirsiniz? Muhtemelen 7'yi geçmez. En büyük reform, yönetimde istikrarı sağlamaktır. İleride yaşayabileceğimiz krizleri engelleyebilecek bir anayasa reformudur." dedi.

Cumhuriyetin yüzüncü yılını doldurmadan yaşanan çok sayıda hükümet değişikliğine değinen Mehmet Şimşek, "Amerika 240 yıldan fazla başkanlık sistemiyle yönetiliyor. 45'inci devlet başkanı yeni göreve başladı. Bizdeki parlamenter sistem yönetimde istikrarı sağlayamamış. 1923'den bu yana 65 tane hükümet gelmiş. Ortalama ömürleri 18 ay civarında. Bu sistemde bir sorunumuz var. Bu anayasa değişikliğinin en önemli faydası yönetimde istikrarı sağlamak" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇACAK'

1982 anayasasının Cumhurbaşkanına çok büyük yetkiler verdiğini hatırlatan Şimşek, "1982 anayasasına göre Cumhurbaşkanı inanılmaz yetkilere sahip. Örneğin Nobel ödüllü bir finansçıyı genel müdür olarak atamak istesem, Cumhurbaşkanı onaylamadığı sürece atayamam. Bu tür atamaların hepsini Cumhurbaşkanını onayına tabi. Bütün kararnameler Cumhurbaşkanını onayına tabi. İnanılmaz yetkilerle donatılmış Cumhurbaşkanı. Peki, hesap veriyor mu, yargılanabilir mi? Vatana ihanet hariç hayır. Şu anda Cumhurbaşkanı ile meclisteki hükümet ayrı siyasi eylemlerden geldiğini varsayarsak, bizdeki uzlaşma kültürünün de göz önüne alırsak, bu sistem krizlere gebedir. Dolayısıyla bu anayasa değişikliği Türkiye'nin önünü açacaktır" diye konuştu.

FARKLILIKLARA SAYGI GÖSTERMEK LAZIM

Onun için bütün sorunlarımızın çözümü"Sadece Türkiye'de değil, dünyada liberal demokrasiler can çekişiyor. Çünkü korku, terör, göç ve korumacılık var. Dünya aslında ciddi bir tehlikeye girmiş durumda. Avrupa şu anda anlayış olarak Birinci Dünya Savaşı ve Ortaçağa dönmüş durumda. İslamofobi konusunda bizim birlikte yaşamamız lazım. Farklılıklara saygı göstermek lazım. Bunun için liberal demokrasinin yaşatılması lazım. Ama liberal demokrasi terör tehdidi altında. Terörün olduğu yerde bir parti onu destekliyor, hendek kazmasına müsaade ediyorsa sizin yerel demokrasi maalesef sonlanıyordur."


SOSYAL YATIRIM: GENÇLERİN GELECEĞE HAZIRLANMASI

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in konuşmasının ardından 'Sosyal Yatırım: Gençlerin Geleceğe Hazırlanması' konulu ilk oturum yapıldı. Akfen Holding Yönetim Kurulu üyesi Pelin Akın Özalp’in moderatörlüğünü yaptığı oturuma Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, Esas Holding İlk Fırsat 2016 İş Geliştirme Sosyal Katılımcısı Pelin Ak ile Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef katıldı. Gençlerin istihdamı konusunda firmalara büyük işler düştüğünü söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp, bu konuda firmaların liderlik eğitimleriyle ilgili çeşitli sorular yöneltti.

TARİK YOUSEF: PEK ÇOK ARAP ÜLKESİNDE GENÇLERİN İŞSİZLİĞİ PROBLEMİ VAR

Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarik Yousef, Ortadoğu’da kariyer danışmanlığının olmamasından dolayı yetenekli gençlerin harap edildiğini söyledi. Arap ülkelerinde genç nüfustaki işsizliğin siyasi gösterileri de beraberinde getirdiğini söyleyen Yousef, “Ben Ortadoğu’da okudum. Orada kariyer danışmanlığı diye bir şey yoktu. Açıkçası okuldan işe geçiş sürecini kolaylaştıracak bir hükümet kurumu da yoktu. Gençler maalesef harap ediliyorlar, zamanlarını iş aramakla geçiriyorlar. Aslında yetenekleri işlenmeden harcanmaya başlıyor. Bu nedenle de iş dünyası için yetenekli bireyler elde edemiyoruz. Bu sadece Ortadoğu’da böyle değil. Gençlerimize kariyer danışmanlığını nasıl vereceğiz bu önemli. Ortadoğu’da ve Arap dünyasındaki işsizlik problemiyle 20 yıldır ilgileniyorum. Bu konu sosyal yatırımların yapılması, yapısal reformların yapılması gibi farklı farklı konularla çözülebilecek bir durum. Ama asıl önemlisi tüm paydaşların sürece dahil olması. Zamanla işsizliği çözebilirseniz, ülkedeki refah seviyesi de artmış olacaktır. Pek çok Arap ülkesinde gençlerin işsizliği problemi var ve bu siyasi gösterileri beraberinde getiriyor. Hatta radikalliği da beraberinde getiriyor" dedi.

HEDEF 2020 YILINA KADAR 20 BİN KADIN MÜHENDİS

General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy ise General Electric olarak 7 bin 200 olan kadın mühendis sayısını 20 bine çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Edison İleri Mühendislik Yetiştirme Programı kapsamında ileri teknoloji dersleri verdiklerini söyleyen Özsoy, “Ülkemizde gençlerin sayısı fazla, bu da bizim için hayli önemli. İki ayrı alan var. Biri gençlerin diğeri de eğitim kurumlarının yapması gerekenler. Gençler, eğitim hayatlarında mutlaka çalışmalılar. Biz bir staj programı geliştirdik. Bu kapsamda da çok geniş bir iş görüşmesi yelpazesi yapıyoruz. Gençlerimizin gerçek iş yapmalarını sağlıyoruz ve onlara maaş veriyoruz, onları eğitiyoruz” diye konuştu.

Üç kavramın gençler için önemli olduğuna vurgu yapan Özsoy, şöyle devam etti: “Esneklik, sürdürülebilir öğrenme, kapsayıcılık ve de fırsat eşitliği. Bu kavramlar tüm kollarda son derece önemli. Gençlerle biraz vakit geçirirseniz hangi üniversiteden geldiklerinden önemsiz bu üç kavram yükselen bir değer. Yeni mezun oldunuz, başarılı oldunuz 5 yıl geçti ama dünya değişti. Tamamen teknoloji de değişiyor. Yep yeni materyaller çıkıyor, yeni üretim teknikleri çıkıyor. Biz Edison İleri Mühendislik Yetiştirme Programı’nı kullanıyoruz. Pek çok icadımızı bu program üzerinde mühendislerimiz çalışıyor. Bu programda 32 mühendisimiz çalışıyor. Bizim bu programda verdiğimiz ileri teknolojik dersler, üniversitelerindeki kredilerine de ekleniyor. General Electric olarak zengin endüstri deneyimi ile akademiyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. General Electric olarak 7 bin 200 olan kadın mühendis sayısını 2020 yılına kadar 20 bin kadın mühendise çıkarmak için söz verdik. Bunun için çalışıyoruz. Türkiye de bu hedefin bir parçası.”

RİSK ALMAK GEREKİR

Esas Holding İlk Fırsat 2016 İş Geliştirme Sosyal Katılımcısı Pelin Ak ise ‘İlk Fırsat Projesi’ne dahil olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Ak, “Üniversite sürecinde iş arama sürecim zorluydu. Bu proje benim için umut ışığı oldu. 1 yıl boyunca Türk Eğitim Vakfı’nda çalıştım. Ablama gelen mailde yeni mezunlara yönelik bir eğitim olduğu bildirildi. Çeşitli mülakat aşamalarından geçtik. Bu proje sayesinde her şey bizim ihtiyaçlarımıza yönelik düzenlenmişti. Proje özgüven, cesaret ve ne istediğini bilen biri olmamı amaçladı. Türk Eğitim Vakfı bana bağış yapma bilinci kazandırdı. İlk fırsat projesi sayesinde ilk katıldığım sosyal sorumluluk projesi oldu. Kariyer yolculuğumda aldığım riskler sonucu kendimi geliştirme imkânım oldu. Yaptığım en büyük başarı aslında ‘İlk Fırsat’ projesi kapsamında kariyerime devam ediyor olmamdır” dedi.