"Yem fiyatları yüzde 100 arttı"

"Yem fiyatları yüzde 100 arttı"

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, yem fiyatlarında yüzde 100 artış yaşandığını kaydetti. Yıldız, "Süt ürünlerinde ise yüzde 80'e varan artış var. Bu rakamlar sistemin sıkıntısını üreticinin çektiğinin en büyük göstergesi. Krizi yaşayan, hisseden daima üreticidir" dedi

Et ve süt piyasasında yaşananlardan en çok etkilenen üreticiler, yem fiyatlarındaki artışa rağmen ayakta kalmaya çalışıyor. Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, ilde yıllık 1 milyon ton süt üretimi yapıldığını söyledi.

Üretici sayısı, süt ve et üretimiyle Konya'nın ülkede birinci sırada geldiğini anlatan Yıldız, sektördeki olumlu veya olumsuz her gelişmenin kendilerini birinci derecede etkilediğini dile getirdi. 

Yılbaşından bugüne kadar yem fiyatlarındaki artışın yüzde 100'e ulaştığını ifade eden Yıldız, verilen desteklerin bu gün yeterli olmadığına dikkat çekti. Yıldız,  süt fiyatlarının üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, “Yılın başında 1,40 liradan 1,53 liraya çıkan süt fiyatı, 15 Ağustos'ta 1,70 liraya çıktı ama bu bile üreticiye yansımadı. Üreticinin cebine yüzde 9'luk süt zammı yansımadan süt ürünlerinin raflarda yüzde 80 arttığını görüyoruz. Yem fiyatları yüzde 100 artarken süt yüzde 9, süt ürünlerinde ise yüzde 80'e varan artış var. Bu rakamlar sistemin sıkıntısını üreticinin çektiğinin en büyük göstergesi. Krizi yaşayan, hisseden daima üreticidir” dedi. 

“Üretici hayvanlarını kestiriyor”

Üreticinin zor durumda olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Krizden çıkış yolu üretim deniliyor ama üreticinin bedelini ödediği, bunun altında ezildiği bir yöntem düşünülemez. Artık bunu yaşamaya başladık. Ciddi şekilde inekler kesilmeye başladı. Üretici zarar boyutu arttıkça hayvanlarını kestiriyor. Üretici, '3-5 liraya süt satayım' derdinde değil. 'Yaptığım işten zarar etmeyeyim' derdinde. Yem ve süt sanayisini kontrol edemediğinizde, süt ayakaltına düşer ve inekler kesilir. Sektör bir bütündür ve özünde üretici vardır. Koruyamadığımız zaman üreticinin tek çıkış yolu hayvanlarını kesmektir. Başka yolu yok. Şu anda süt verimi düşük ve bazı sıkıntıları olan hayvanlar kesiliyor ama derinleştikçe işletmenin geleceği gebe hayvanlar da kesilecektir. Bunu geçmişte yaşadık ” ifadelerini kullandı.