Gül'den KHK eleştirilerine yanıt: Hayatımı hizmet ederek...

Gül'den KHK eleştirilerine yanıt: Hayatımı hizmet ederek...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 15 Temmuz darbe girişimi ve devamındaki terör eylemlerinin bastırılmasında yer alan sivillere yargı zırhı veren KHK hakkında belirttiği görüşlerine gelen tepkileri değerlendirdi.

Gül, olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında çıkartılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) geçen 'Bir vatandaş, terör eylemlerini ve devamı niteliğindeki eylemleri bastırmak için harekete geçerse… yargılanmaz' ifadeleri hakkında endişelerini getirdikten sonra AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelttiği eleştirilere dair konuştu.

Gül, şöyle konuştu:

"Birçok saygı duyduğumuz hukukçular bu şekilde açıklamalarda bulundu. Oraya buraya çekmenin bir anlamı yok. Hayatımı hizmet ederek geçirmiş birisiyim. Önemli konuşmalarda görüşlerimi halkla paylaşacağım. Bunun arkasında bir mesele aramanın hiçbir gereği olmadığını kanaatindeyim."

'ARKASINDA MESELE ARAMANIN ANLAMI YOK'

Cuma namazı çıkışı açıklamalarda bulunan Gül, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz bir Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı. O kararnameyi ben sahiplendim doğru amaçla ve iyi niyetle yapılmış bir kararname. Yalnız orada bir boşluk görüyorum ve tereddüdüm şu: İleride durumdan vazife çıkartacak bazıları hepimizi çok üzecek olaylara vesile verebilirler. Onun için ufak bir düzeltmeyle bunun önüne geçilebilir diye düşündüm. Nitekim birçok saygı duyduğumuz hukukçu da bu şekilde açıklamalarda bulundular. Bunu oraya buraya çekmenin hiçbir anlamı yok açıkçası. Ben bütün hayatımı millet ve devlete hizmet ederek geçirmiş eski bir cumhurbaşkanıyım. Önemli konularda görüşlerimi halkla paylaşma da tabii ki bir sorumluluk benim için. Bunu arkasında bir mesele aramanın da hiç anlamı olmadığı kanaatindeyim. Bu vesile ile yeni yılın hep hayırlar getirmesini hem memleketimize hem de bütün insanlığa temenni ederim."

ADAYLIK SORUSUNA YANIT YOK

Gül, 2019'da Cumhurbaşkanlığı seçimi için adının geçtiği iddialarına dair sorulan bir soruya ise yanıt vermedi.

GÜL NE DEMİŞTİ?

Gül, birçok kesimden tepki çeken 696 sayılı KHK konusunda sosyal medya hesabı Twitter'dan şunları yazmıştı:

"15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı arkasına bakmadan sokağa çıkıp direnen kahraman vatandaşlarımızı koruma amacıyla çıkartıldığını düşündüğüm 696 sayılı KHK'nın yazımındaki hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir. İlerde hepimizi üzecek olaylara ve gelişmelere fırsat vermemek için gözden geçirileceğini ümit ediyorum."

ERDOĞAN'DAN TEPKİ: GEÇMİŞ CUMHURBAŞKANIMIZIN…

Gül'ün bu ifadeleri sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tepki göstermişti: 

"Geçmiş Cumhurbaşkanımızın da, burada kalkıp maalesef bir muğlaklıktan bahsetmiş olması üzücüdür. Neye dayanarak siz böyle bir muğlaklıktan bahsediyorsunuz? Hangi madde sizi bu muğlaklığa itebiliyor? Bu üzücü olmuştur. Kendileri tarafından yapılan o açıklama, aldığı retweet’lerle süreci çok farklı bir yere doğru işletmiştir."

Gül'ün bu sözleri AKP içerisinde Metin Külünk gibi isimlerin de tepkisiyle karşılanmıştı.