Yılın iş insanı Mustafa Koç oldu

Yılın iş insanı Mustafa Koç oldu

"Ekonomide Yılın İş İnsanları 2016" ödülleri, sahiplerini buldu. Yılın iş insanı, geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç oldu.

Ekonomist Dergisi’nin bu yıl 25’incisini düzenlediği “Ekonomide Yılın İş İnsanları 2016” ödülleri, törenle sahiplerini buldu. “Yılın İş insanı” ödülüne layık görülen geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç adına ödülü eşi Caroline Koç, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı’nın elinden aldı.

Ritz Carlton Balo Salonu’nda düzenlenen iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı törende açılış konuşmasını Ekonomist Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş yaptı. Şehitleri minnetle andığı söyleyen Ateş ” Son dönemde kaybettiğimiz iki iş insanımız vardı. Onları da burada anmaktan geçmeyelim istedik. Sayın İbrahim Bodur’u geçen gün kaybettik. Hüseyin Doğan Ramsey grubunun CEO’suydu. Bizim dergilerde emekleri çoktu. Her ikisini de rahmetle, saygıyla anıyoruz” dedi.

HAYAL ETMEYEN BİR TOPLUM BÜYÜK BAŞARILAR ELDE EDEMEZ


Törende “Digital Dünya’da liderlik” başlıklı bir konuşma yapan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Ekonomist’in bu yıl 25’incisi düzenlediği ‘Yılın İş İnsanları’ ödülünü çok önemsediğini ifade ederek, “Bunu önemsememin iki ana sebebi var. Birincisi, sizler de biliyorsunuz Türkiye’de tenkit etmeyi çok severiz ama tebrik etmeyi çok da sevmeyiz. Oysaki yapılan iyi işleri ödüllendirme ve onları tebrik etme değerinin yerleşmesi, toplumların gelişmelerinde son derece önemli bir faktör. Bu ödülü önemsememin ikinci sebebi de başarılı ve güzel işler yapan insanları tebrik edip, sahneye çıkartıp onları daha fazla konuşturmak, gençlerimizin ilham alması ve cesaretlenmesi için çok önemli. Hayal etmeyen bir toplum büyük başarılar elde edemez. Her güzel şey bir hayal ile başlıyor. Hayal etmek için de ilham almak, rol modelleri görmek, yapanların hikayelerini dinlemek çok önemli.”

HAYAL KURAN GENÇLİK OLMAZSA OLMAZ


2002-2004 yılları içerisinde Stanford Üniversitesi’nde işletme master’ı yaptığını söyleyen Faralyalı, şunları söyledi:

“Silikon vadisinin ortasında Yahoo’nun Yahoo olduğu, Google’ın dünyayı dönüştürmeye başladığı dönemlerdi. Aşağı yukarı hergün bir garaj hikayesi dinledik. Bu garaj hikayelerinin bazıları, milyar dolarlık şirketlere dönüşmüş girişimcilerin hikayeleriydi. Bazıları birincisinde başarısız olmuş, ikincisi, üçüncüsünü deneyen girişimcilerin hikayeleriydi. Hepsi bize öyle ilham oldu, öyle cesaret verdi, öyle ‘biz de yaparız’ hissini verdi ki, birinci sınıfın sonunda 365 sınıf arkadaşım ve ben kendi şirketimizi kurma telaşı içindeydik. Bana o sene ‘Begüm Dünyayı değiştirebilir misin?’ diye sorsanız. Büyük ihtimalle  çok düşünmeden ‘evet’ derdim. ‘Türkiye’de gençlerin ayakları yere basmalı’ diye bir inanç var. Doğrusu ben buna katılmıyorum. Hayal kuran bir gençliğin, lig atlamak isteyen bir Türkiye için olmazsa olmaz olduğuna inanıyorum.”

BAŞARILARINIZI VE BAŞARISIZLIKLARINIZI DAHA ÇOK ANLATIN


Toplum olarak kültürel dönüşüme ihtiyacın olduğunu söyleyen Begümhan Doğan Faralyalı, “Daha ümitli, daha pozitif daha hayalperest bir toplum Türkiye’nin ilk 20 ekonomisine girmesinde de çok önemli. İşte özellikle de bu sebeplerden dolayı ödül alan herkesi yürekten kutluyorum. Bunun yanında sizden bir ricada da bulunmak istiyorum. Gençlerdeki cesaret ve ilham tohumunu ateşlemek için seslerinizi yükseltin. Başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı daha çok anlatın, daha çok paylaşın. Gelin hep beraber önce kendi hayallerimizi canlı tutmayı başaralım. Sonra da daha uçuk, daha renkli, daha büyük hayaller kurulabilen bir Türkiye için çalışalım” dedi.

“MUSTAFA KOÇ YAPTIKLARIYLA TOPLUMA ÇOK GÜZEL ÖRNEK OLDU”


Bugünkü ödülün başka bir değerinin daha olduğunu vurgulayan Begümhan Doğan Faralyalı, şöyle devam etti:

” ‘Yılın İş İnsanı’ aramızdan çok zamansız ayrılan sevgili Mustafa Koç seçildi. Ödülünü çok değerli eşi birazdan alacak. Mustafa Koç, hayatı boyuncu karakteriyle, yaptıklarıyla topluma çok güzel örnek oldu. Doğrusu bana aramızdan ayrılırken de iki şey öğretti. Bunlardan birincisi arkasından yazılanlara, çizilenlere baktığım zaman hayatını doya doya yaşamış bir insan olarak gördüm.  Çok başarılı bir iş hayatının yanında hobileri, sevdikleriyle yaşanmış güzel anılar. Ertelemeden hayatı hemen şimdi doya doya yaşamak lazım, bunu fark ettim. Onun yanında hayatta gerçek zenginliğin banka hesabıyla değil ne kadar gönül fethettiğinle alakalı olduğunu gördüm. Sevgili Mustafa’yı yolculayan onbinlerce kişi arkasında yazılanlara bakınca gerçekten zengin bir kişi olduğunu gördüm” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNE VERİLDİ


Daha sonra düzenlenen ödül töreninde; “Yılın İş insanı” ödülüne geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Yılın Profesyoneli” ödülüne Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülüne Selamlique İstanbul Kurucu Ortaklarından Caroline Koç ve Banu Yentür, “Yılın Global Türk Profesyoneli” ödülüne Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent, “Yılın Sivil Toplum Önderi” ödülüne Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, “Yılın Bürokratı” ödülüne İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Türkiye Daimi Temsilcisi, Eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Yılın Global Türk Girişimcisi” ödülüne  Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satılan Chobani yoğurt firmasının kurucusu ve sahibi Hamdi Ulukaya, “Yılın Erkek Girişimcisi” ödülüne de  Bitaksi’nin kurucusu Nazım Salur layık görüldü.

SYMES: ÖDÜLÜ, DEĞERLİ TÜSİAD ÜYELERİ VE ÇALIŞANLARI ADINA ALIYORUM

“Yılın Sivil Toplum Önderi” ödülünü alan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, “Ben bu ödülü sevgili yönetim kurulu üyelerim, değerli TÜSİAD çalışanları ve tabii ki bizleri bu günlere taşıyan çok sevgili ve değerli üyeleri adına alıyorum” dedi.  “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülünü alan Selamlique İstanbul Kurucu Ortaklarından Caroline Koç yaptığı konuşmada, “Çok teşekkür ediyorum. Bu ödüle layık görülmek çok onur verici ” dedi.  Banu Yentür ise, “Aynı şekilde böyle değerli bir ornanizasyonda böyle değerli bir ödüle layık görülmek çok gurur verdi. Çok teşekkür ediyoruz herkese” dedi.

“Yılın İş insanı” ödülüne layık görülen geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç adına ödülü eşi Caroline Koç, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı’nın elinden aldı.