Zammın ardından rakı ve biranın fiyatı ne kadar oldu?

Zammın ardından rakı ve biranın fiyatı ne kadar oldu?

Alkollü içkilerin özel tüketim vergisi, yüzde 7,1 oranında arttı. Tütün ürünleri ve sigaranın vergi oranları ise değişmedi.

Yılbaşı öncesinde evde yapılan ucuz rakıya aşırı acı kimyasal madde koyarak akşamcıya darbe indiren hükümet, şimdi de marketlerde satılan ve zaten pahalı rakının vergilerini de, yüzde 7.1 oranında artırdı. Vergi artışları rakıdan biraya kadar tüm alkollü içeceklere yüzde 4 ila 5 oranında zam yağdıracak. Hükümet sigaranın vergilerini ise temmuz ayına kadar artırmama kararı aldı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre AKP hükümeti, iktidara geldiği günden bu yana alkollü içeceklerin vergilerinde 6 kata varan oranlarda artış yaptı. Vergiler arttıkça fiyatlar da yükseldi, sonunda vatandaş çareyi evde rakı, şarap hatta bira üretmekte buldu. Özellikle rakının etil alkol kullanılarak 5'te 1 fiyatına evde üretilmesi üzerine harekete geçen hükümet, geçen hafta kritik bir karar daha aldı. Çıkardığı düzenlemeyle ucuz rakı yapımında kullanılan etil alkolün içerisine dünyanın en acı kimyasalı olarak bilinen ‘denatonyum benzoat' maddesinin katılmasını zorunlu hale getirdi. İçimi imkansız hale getiren bu madde 1 Nisan'dan itibaren evde ucuz rakı yapımını tamamen bitirecek.

6 LİRA DAHA ZAM

Evdeki rakıyı acıyla frenleyen hükümet, şimdi de raftaki pahalı rakıyı daha da pahalandıracak otomatik vergi silahını çekti. Tütün ile alkollü içeceklerin ÖTV'si yasa gereği her 6 ayda bir üretici fiyatlarındaki (Yİ-ÜFE) artış oranı kadar artırılıyor. Hükümet isterse bu artışı yapmayabiliyor. Ancak hükümet aldığı kararla sigaranın ÖTV'sini ilk 6 ay için artırmazken tüm alkollü içeceklerin ÖTV'sinde yüzde 7.1 oranında artışa gitti. Vergideki artış nedeniyle alkollü içeceklerin fiyatlarına en az yüzde 4.3 oranında zam yapılması kaçınılmaz hale geldi.

Yeni zamlarla rakı üzerinden alınan ÖTV 159 lira 93 kuruştan 171 lira 27 kuruşa çıktı. Buna göre litrelik rakıdan alınan ÖTV 5 lira 10 kuruş artarak 71 lira 97 kuruştan 77 lira 7 kuruşa yükseldi. Maliye ÖTV'nin üzerinden bir de KDV alıyor. Dolayısıyla yeni zam ÖTV'nin KDV'sinde de 92 kuruşluk artışa yol açtı. Böylece litrelik rakının vergi yükü en az 6 lira 2 kuruş arttı. Bu yük nedeniyle rakı üreticileri, kendi maliyetleri üzerinden hiçbir ilave artışa gitmeseler dahi yükselen vergi yüzünden litrelik rakıya en az 6 ila 6.5 lira arasında zam yapmak zorunda kalacaklar. Yeni zamlarla 70'lik rakının vergisinde de en az 4.2 lira artış oldu.

BİRAYA EN AZ 30 KURUŞ ZAM

Yeni düzenlemeyle bira, cin, votka ve şarabın ÖTV'sinde de yine yüzde 7.1'lik artış yapıldı. Yeni zamlarla bir şişe biranın üzerindeki ÖTV yükü 3 lira 14 kuruştan 3 lira 37 kuruşa yükseldi. ÖTV'nin KDV'si de eklendiğinde bu yük 3.71 liradan 3.98 liraya çıkıyor. Üstelik bu KDV'ye biranın üretim maliyeti üzerinden alınan vergi dahil değil. Yeni vergi artışıyla biranın üzerindeki vergi yükü 30 kuruş arttı. Bu da biraya en az 30 kuruş zam yapılmasını zorunlu hale getirdi. Firmalar artan üretim maliyetlerini de eklerlerse marketlerde 7 liraya satılan 50'lik bir şişe bira en az 7.5 liraya çıkacak.

Vergi artışları yüzünden yapılacak asgari zam tutarları

EN AZ ZAM TUTARI (TL)

1 litrelik rakı    6.02
70'lik rakı    4.21
50'lik rakı    3
35'lik rakı    1.9
50 cc bira    0.30

Alkollü içeceklere gelen ÖTV zammı ile birlikte bir şişe biranın fiyatı 7.25 TL’den 7.55 TL’ye çıkarken, bir şişe 70’lik rakının fiyatı da 93 TL’den 97,2 TL’ye yükselecek.