Ekrem Demirtaş istifa etsin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger YURT Gazetesi için yazdı.

Ekrem Demirtaş, İzmirli sanayici ve işadamının parasıyla ulusal gazetelere verdiği ilanla İzmir Belediye Başkanlığı adaylığı için PR çalışması yapıyor. Yoksa “İzmir ekonomisinde bir değişim yok. İzmirli topladığı vergi kadar, kamu yatırımı alamıyor. 2015 yılında İzmir’den 48,3 Milyar TL vergi tahsil edilmesine rağmen, sadece 1,6 Milyar TL kamu yatırımı aldık” diyen Demirtaş’ın, Binali Yıldırım’a methiyeler düzen bu ilanı vermesinin başka hiçbir mantıklı açıklaması yok.  Verdiği ilanla, kendi açıklamalarını yalanlamış. İzmir ticaret hayatını temsil eden bir kurumun başındaki insanın böylesi ucuz siyaset gütmesi çok vahim. İzmir demokrasiden yana olmuş, baskıya direnmiş bir şehirdir. Bunun vebali olarak genel bütçeden İzmir ne almış bunu rakamlar söylüyor. İstanbul yüzde 16, Ankara yüzde 13 almış, İzmir yüzde 4’te kalmış. İzmit’e yapılan köprü, İzmir-İstanbul otobanı kapsamında İzmir’e yatırım olarak gösterilip manipülasyon yapılıyor.

Binali Yıldırım bakan olduğu dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Ulaştırma Bakanlığı’na yaptığı ‘yeni İzmir metro hatlarının yapım işinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından üstlenilmesi’ başvurusunu ret etmiştir. İstanbul’da 4, Ankara’da 3 metro hattı yapımını Ulaştırma Bakanlığı üstlenirken, İzmir’de hiçbir metro hattına katkı konulmamıştır. Tamamını İzmir Büyük Şehir Belediyesinin yaptığı Metro ve TCDD’nin sadece raylarının kullanıldığı İZBAN hattı devlet yatırımı olarak ifade ediliyor. Bir dönem futbolun başkenti olan İzmir’in stat sorunu hala çözümlenememiştir. Devasa bütçeli Ankara ve İstanbul merkezi bütçeden desteklenirken, İzmir ve İzmirli destekten yoksun bırakılmakta ve adeta cezalandırılmaktadır. Kimse kimseyi kandırmasın İzmir  son 12 yıldır kendi yağıyla kavrulan bir kent. İlanı okuyan AKP iktidarının var gücüyle İzmir’e yatırım yaptığını düşünür. Oysaki rakamlar İzmir’in reel durumu gösteriyor

Odalar, belli bir siyasi görüş etrafında örgütlenmiş sivil toplum kurumları değildir. Ticaret yapmak isteyen herkesin zorunlu olarak üye olduğu ve belli miktarda aidat ödediği kurumlardır. Amaçları ve görev tanımları bellidir.  İzmirli işadamlarının verdiği paralarla bir siyasi partiye methi ye düzülmesi  yasal da değildir etik de değildir. Ekrem Demirtaş’ın bir siyasi görüşü olabilir ve pek tabi siyaset yapabilir. Ama bu kendisini bağlar. Kurum adına açıklama yapamaz.  Ulusal gazetelere verdiği ilanlar odanın parası ile ödenmişse suç işlenmiştir. Ekrem Demirtaş siyaset yapmak istiyorsa istifa etmesi gerekmektedir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 'cesur değilsiniz' sözleri ve eleştirileri TOBB Genel Kurulu’na damga vurmuştu. Bu haklı eleştirinin ardından Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Ana muhalefet boşluğu var. Seneye gel boyunun ölçüsünü al” sözleri ile zevahiri kurtarmaya çalışmıştı.

Ülkede yaşanan hukuki, siyasi ve ekonomik krizler karşısında tek bir söz söyleyemeyenler muhalefete saldırarak siyasal iktidarın tetikçiliğini yapıyorlar. Milletin parasıyla ayakta duran TOBB, işadamı ve esnafın yerine iktidarın sözcülüğünü yapıyor. AKP ve Erdoğan’a şirinlik yaparak siyaset üretiyor. Hisarcıklıoğlu’nun CHP Genel Başkanı'na karşı takındığı tavır pervasızlıktır. Aynı ifadeleri iktidar için kullanmaya cesaret edemiyorsan TOBB’un başkanlığını bırakacaksın. Siyasi güce şirinlik yapmak için muhalefet saldırıp konumlarını korumaya çalışanlar ağa babaları tarih olduğu vakit yatacak yer bulamayacaklar. Yarın CHP iktidar olduğunda ne yapacaklar, Kılıçdaroğlu'nu tebrik etmeye nasıl gelecekler merak ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar