Elon Musk

Jeff Bezos’u eğitimlerinde örnek olarak veren çok kişi vardır. Ancak bir çoğu magazinci pazarlamacılar gibi, servetinden, korunmak için bir yılda ne kadar para harcadığından bahsederler. Ben ise Amazon’un 10 yıl bütün karını yatırıma aktarma kararından, drone teknolojisini kullanımalarından ve bunun getirdiği etik ve hukuki açmazlardan bahsetmeyi tercih ederim.

Bunun yanında Steve Jobs, Bill Gates gibi isimler yerine, çoğunuzun aslında bilmediği işini, pazarlamasından önce tutan isimlerden de bahsetmeyi severim. Ray Kurzweil, Vinton Cerf, Kevin Warvick veya daha fazla göz önünde olan Peter Theil, Sir Richard Branson ve üreticiliğinin zirvesinde olan Elon Musk gibi isimler.

Elon Musk bu isimler arasında şu ara en dikkat çekenlerinden biridir. Uğraştığı projeleri, zorluklara rağmen gerçekleştiren, bu nedenle de gelecek yüz yılımızda ürünlerini kullanacağımız isimlerdendir.

Elon Musk ismini ilk olarak dünyanın en eski internet ödeme sistemlerinden biri olan PayPal projesinde duymuştuk. PayPal zamanının çok ilerisinde bir projeydi. İnternet dışı bir proje olsaydı bu bir avantaj olurdu, ama zamanının ötesinde olup ölen birçok projenin olduğu bir platformda bu zamane deyimi ile büyük bir bariyerdi.
PayPal bu zorlu durumdan başarı ile çıkıp, kendisinden sonra gelen ödeme sistemlerine de itibarlı bir yol açmıştı. Bu nedenle Silikon Vadisinde PayPal kurucularına “PayPal çetesi” denir. İşte Elon Musk bu çetenin en değerli isimlerinden biridir.

Elon Musk PayPal’dan ayrıldıktan sonra yine son derece rekabetçi ve dezavantajlarla dolu bir sektörde başarılı bir projeye imza attı. Otomotiv sektöründe, fosil yakıt üreticilerinin hegamonyası ve hidrojen yakıt fanatiklerinin arasından, Tesla isimli elektirikli otomobil üretici şirketini kurarak herkesin kaybedeceğini zannettiği zorlu bir pazara girdi.
İşler hiç de beklendiği gibi gelişmedi. Elektrikli otomobil pazarında Elon Musk, önderliğini ilan etti. Son çıkardığı araçlarla da; "yeni bir Steve Jobs mı geliyor?" sorusunun sorulmasına sebep oldu.

Tabii bunu yapmak hiç kolay değildi. Musk bunu yapabilmek için önce hızlı doldurulabilir piller üretti. Elektrikli araçların pillerin ağırlığından kaynaklı dezavantajlarını, elektriğin itiş gücündeki avantajları ile yoketmekle kalmadı, en son Lamborghini araçları geçen aile araçları yaparak, paradigmayı tersine döndürdü.Sonra pilleri hızlı doldurma sistemini açarak, rekabeti güçlendirdi.

Geçenlerde evlere pil projesini başlattı. Uzaydan internet yarışına giren üçüncü büyük şirket olduğunu duyurdu. Hyperloop isimli, hızlı ulaşım projesi ile muhtemelen dünya üzerinde giden en hızlı toplu taşıma sisteminin kurucusu ve sahibi olacak.

Ne yazık ki; hepimiz kendimize gösterilen kahramanlar arasında seçim yapıyoruz. Bu son derece doğal ama artık size Steve Jobs, Bill Gates gibi köhne jargonlar üzerinden hikayeler anlatanları dinlemeyin. Biraz daha özel konuşmalar dinlemeye, yeni vizyonlara açılmaya hazır olun. Çünkü siz buna değersiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar