Arazisini sattılar şimdi yer arıyorlar

Arazisini sattılar şimdi yer arıyorlar

Kendisine ait arazisi satılan Meteoroloji’nin yer araması, özelleştirmede kamu yararının gözetilmediğinin çarpıcı bir örneği.

YURT Gazetesi-Ali AVCU/ Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Kadıköy Göztepe’de bulunan 44 bin 783 metrekarelik arazisi Maliye tarafından özelleştirildi ve 23 Ağustos 2004’te kat karşılığı ihale edildi. Yüzde 60/40 Maliye ve firma şartıyla gerçekleştirilen ihale Taşyapı tarafından alındı. 3 Ocak 2017 tarihli gazetemizde yine “Yurt’un Sesi”nde yer almıştı, Taşyapı. Şişli Endüstri Meslek Lisesi bahçesine 4 gökdelen dikmek için tüm gücünü kullandığından söz etmiştik orada.


İhale sonrası Taşyapı kaynaklı yaşananları da dile getireceğiz elimizden geldiğince burada ama asıl konumuz Meteoroloji. 44 bin küsur metrekarelik arazisi satılan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü şimdi kendine yer arıyor. Bunun için Kadıköy Belediyesine başvurdu Meteoroloji Genel Müdürlüğü, eskiden kendisine ait olan şu anda 45’er katlı 4 kulenin yükseldiği alanın hemen yanında bulunan Göztepe Özgürlük Parkı içerisine Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) yapılması için.

 

Meteorolojinin talebini değerlendiren Kadıköy Belediyesi, bu konuda zorluk çıkarmadı, AKP’li Meclis üyelerine rağmen Özgürlük Parkı sınırları içindeki bir alanı ölçüm istasyonu için tahsis etti. İşin ilginç tarafı ise tahsis edilen alanın, Meteorolojinin 2004’te özelleştirilen ve şu anda 4 kulenin yükseldiği arazisine sadece 300 metre uzaklıkta
olması. Haa bir de, özelleştirmeye kalkan AKP’li ellerin, yine AKP’nin yönetiminde olan bir genel müdürlüğün talebine karşı çıkması da ilginç.


Olumsuzluk olmayacak

 

Kadıköy’de Rıhtımda (arıtma tesisi içinde) ve Göztepe’deki Marmara Üniversitesi kampüsünde 2 adet ölçüm istasyonu bulunduğu ifade edilen, Kadıköy Belediyesi’ne gönderilen yazıda, Göztepe istasyonunun bulunduğu yerde inşaat çalışması yapılacağından üniversite yönetimi tarafından istasyonun yerinin değiştirilmesinin talep edildiği aktarılıyor. Yazıda, OMGİ’de verilerin ölçülmesi ve aktarılması esnasında, insan sağlığı üzerine olumsuz etkisi olduğu tartışılan yüksek frekans üreten anten, telsiz, uydu haberleşmesi gibi cihazların kullanılmayacağı, ayrıca proje kapsamında bina, kule gibi statik yapıların oluşturulmayacağı belirtiliyor.


İbretlik bir durum


KADIKÖY Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Meteorolojinin talebine olumlu cevap verdiklerini söylerken, konuyu da “ibretlik bir durum” olarak nitelendiriyor. Nuhoğlu, “Kamu arazilerinin özellikle de metropollerde kesinlikle kamu ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması gerekiyor. İstanbul’da 15 milyon insanın ihtiyacını ve geleceğini düşünerek hareket etmek zorundayız. Yapılan binalarla koca bir kütle, bir mahallenin rüzgârını kesiyor. Yarım derece bile ısı farkı olsa o bölge etkileniyor. Bizden istedikleri çok büyük bir alan değil. Ama bu durum kamunun ihtiyacı olan arazilerin, kamunun ihtiyaçları ve gelecek düşünülmeden satıldığında neler yaşandığının ispatıdır. Umarım bu durum hepimize ders olur” değerlendirmesinde bulunuyor.