'Camel Beach'te rant lobisi

'Camel Beach'te rant lobisi

Eski CHP milletvekili Umut Oran, “Koy’da yapılacak İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi projesinin arkasında kim var belli değil” dedi.

Eski CHP Milletvekili Umut Oran, Diyanet’in Bodrum’daki dünyaca ünlü mavi bayraklı “Camel Beach Koyu”na yaptıracağı söylenen “İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi”nin arkasından rant girişimi çıktığını söyledi. Oran, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Bütçeden para ayırmadık” dediği inşaatın ardında 60 dönümlük daha arsa kapatma yarışı yaşandığını, bütün konunun rant olduğunu savundu.

“Camel Beach Koyu”na yaklaşık 30 milyon TL’ye İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi inşa edilmesi girişimi, 2013 yılında Ortakent belde belediyesi ve Bodrum ilçe Belediyesi ve meclislerince 2 kez reddedildi. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mart ayında hafriyat işlerine başlayarak inşaatın ilk adımının atıldığı belirtildi. Konuyu Bilgi Edinme Yasası kapsamında Diyanet’e soran Umut Oran, bölgede araştırma yaptı. Oran’ın bilgi edinme başvurusunu yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Vekili İsmail Palakoğlu, 16 soruya karşılık sadece mevzuata atıf yapmakla yetindiği yarım sayfalık bir yazıyı yanıt diye gönderdi. Yanıtta, Diyanet’in yanıtını “felaket” olarak değerlendiren Oran, “Hayırseverler yaptırıyor ise neden tabelada işin sahibi Diyanet olarak görünüyor? Bölgedeki insanlar ‘Biz camiye karşı değiliz ama neden kentin dokusuna aykırı, kat sınırına uymayan kot farkı nedeniyle çok büyük olan bir bina yapılıyor. Peki, kim yapıyor bu 30 milyon TL’lik işi, tam bir skandal” diye konuştu. Oran, özetle şu iddialarda bulundu: “Camel Beach Koyun’a yapılmak istenen bu devasa inşaatın arkasında, büyük bir rant lobisi bulunmaktadır. Projenin hamisi, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in kuzeni olan eski AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’tir. Geçmişte belediyesi kapatılmadan önce Ortakent Belde Belediyesi üzerinde de imar planı tadilatı yapmaları için çeşitli baskılar kurulmuş. Bu koyda inşaatın hemen alt kısmındaki parsellerde 60 dönüm arsa ile ilgili rayiç bedeli araştırmasını kimler yapıyor? İnşaatı daha da büyütecekler mi yoksa? Bölgenin mülki amirlerinin de güvenlik nedeniyle çok tedirgin oldukları duyumlarını aldım. Turizmciler, esnaf ‘Bölgenin dokusuna aykırı bu devasa dini tesis yapılırsa biz bittik, güneşlenen turistin yanında dini tesisin ne işi var,’ diye soruyor. Kendisine çok güveniyorsa bölge halkına sorsunlar referandum yapılsın, çıkacak sonuca göre devam edilsin.”