Pendik Batı Mahallesi ikinci kez riskli bulundu!

Pendik Batı Mahallesi ikinci kez riskli bulundu!

BAKANLAR Kurulu İstanbul Anadolu yakası Pendik ilçesindeki Batı Mahallesi’ni ikinci kez riskli alan ilan etti. Karar Sabri Taşkın Caddesi’nin batısında kalan 54 hektarlık alan için geçerli. Bakanlar Kurulu 13 Ağustos 2013 tarihinde de aynı yeri riskli alan ilan etmiş, Danıştay kararı bozmuştu.

YURT Gazetesi-Selçuk ARSLAN/ Riskli alan ilan edilen bölgede 465 yapı bulunuyor. Bu yapılarda yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Pendik Belediyesi yaklaşık 54 hektarlık alanda bulunan yapıların yüzde 87’sinin dayanıksız olduğunu iddia ediyor.


Davanın geçmişi


Bakanlar Kurulu aynı bölgeyi 2013’te “Riskli Alan” ilan etmişti. Kararı Batı Mahallesi Dayanışma Derneği ve ve bazı hak sahipleri yargıya taşımış, Danıştay 14. Dairesi kararın iptaline karar vermişti. Danıştay 14. Dairesi, oybirliği ile aldığı kararda, riskli alan kararına dayanak oluşturan Pendik Belediyesi’nin hazırladığı teknik raporu ‘kanıtlayıcı’ bulmamıştı.


Raporda bahsi geçen ‘465 det yapının yüzde 87’sinin deprem statüsüne uygun yapılmadığı’ tespitinin ‘herhangi bir teknik inceleme yapılmadan’ alındığı belirtilmişti. Danıştay kararda Anayasa’nın “Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması”, “Mülkiyet hakkı” ve İnsan Hakları Sözleşmesinin “Mülkiyetin Korunması” maddelerine de atıfta bulunmuştu.

Danıştay’ın önceki riskli alan kararına iptal gerekçesi olarak gösterdiği “Pendik Belediyesi Raporu”nun yeniden hazırlanıp hazırlanmadığı bilinmiyor. Bakanlar Kurulu’nun ikinci kez riskli alan ilan ettiği bölgede ya- şayanların, kararı yeniden yargıya taşımaları bekleniyor.