TOKİ’de reklam iyi, ama...21 binden fazla davayı kaybetti

TOKİ’de reklam iyi, ama...21 binden fazla davayı kaybetti

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer'in TOKİ ile ilgili sorusunu yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın verdiği bilgiye göre reklam, tanıtım ve kampanya duyurularına son 5 yılda 9.5 milyon TL harcayan TOKİ’nin,  aleyhine açılan 21 bin 289 davayı kaybettiği belirlendi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının, pek çok ilde yürütülen projeler kapsamında zamanında teslim edilmeyen konutlarla ilgili sorunları TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına yazılı soru önergesi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TOKİ’nin kampanya duyuru ve reklamlarını başarılı bir şekilde yapmasına rağmen, TOKİ’den daire satın alan pek çok yurttaşın pişmanlığını gündeme getirdi. 

24 bin 175 davadan, 21 bin 289’unu kaybetti

“TOKİ’den daire satın alanların dairelerin kalitesizliğinden yakındığını ve anahtar teslimlerinin vaadedilen süreden daha geç yapıldığı yönünde şikayetler aldıklarını” ifade eden Gürer, “Aralık 2014 tespitiyle TOKİ'ye açılan dava sayısı 24.175'e ulaşmıştır. Bu davaların 21,289 tanesini TOKİ kaybetmiştir” dedi. 

Bu projeler neden gecikti

Gürer, önergesinde Ankara Turkuaz Vadisi, İzmir Menemen Asarlık 2. Etap, Ankara Polatlı 2. Etap, Sivas Su Şehri ve Erzurum Yakutiye konut projelerinin geç teslim edildiği iddialarının doğru olup olmadığını, geç teslim edildiyse bunların gerekçelerinin açıklanmasını istedi. Gürer ayrıca gecikmelerin sebebinin araştırılıp araştırılmadığını da sordu. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini Başbakan Binali Yıldırım adına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın adı geçen projelerde gecikmelerle ilgili verdiği bilgiler şöyle: 

Ankara Turkuaz Vadisi Projesi 8 ay gecikti

“Ankara Turkuaz Vadisi Konut Projesinde 1. etap 1, 2, 3, 4, 5'inci bölgelerin ihaleleri 2006 yılı içinde, 2. etabın ise 2007 yılında yapılmıştır. 1. Etap 3. bölgenin sözleşmesi yüklenici firmanın maddi acze düşmesi nedeniyle feshedilmiş, ikmal ihalesi yapılarak iş yeni yükleniciye verilmiştir. Fesih ve ikmal ihalesi arasında geçen süre ve Turkuaz Vadisi proje alanının Büyükşehir genel isale hatlarına (içme suyu, kanalizasyon, doğalgaz vb.) uzaklığından dolayı altyapı imalatları zamanında yapılamamıştır. Ayrıca imar planlarının konut inşaatlarının bitmesinden sonra onaylanması sonucu yapı ruhsatları ve iskân ruhsatlarının geç alınmasından dolayı konutlar 8 ay gecikmeyle teslim edilmiştir.

İzmir Meneden Projesinde konutlar 16 ay geç teslim edildi

İzmir Menemen Asarlık Konut Projesinin ihalesi 28.11.2006 tarihinde yapılmıştır. İçme suyu ana isale hattının imar yoluna alınması, gecekondu işgalinden dolayı yapılamayan imalatlar, geçici kabul eksiklerini yüklenicinin zamanında tamamlayamaması ve şartname hükümlerince cezalı olarak tamamlaması, konutların su ve elektrik abonelik işlemlerinin ilgili kurumlardaki resmi işlemlerinin uzamasından dolayı 16 ay geç teslim edilmiştir.

Ankara Polatli Projesinde gecikme 8 ay sürdü

Ankara Polatlı Konut Projesinin ihalesi 13.12.2006 tarihinde yapılmıştır. Konutların yapılacağı arsanın 18 uygulaması (parselasyon) Polatlı Belediyesi tarafından zamanında tamamlanamamıştır. Projede 8 ay gecikme olmuştur.

Sivas Suşehri Projesi normal süresinden 31 ay sonra tamamlandı

Sivas Suşehri Konut Projesi ihalesi 24.10.2005 tarihinde yapılmıştır. Yüklenici firma işe devam edemediğinden dolayı fesih edilmiş, ikmal ihalesi yapılarak yeni yükleniciye iş verilmiş firma konutları İdaremize zamanında teslim etmiştir. Suşehri Belediyesi tarafından içme suyu ve altyapı bağlantıları zamanında yapılmadığından konutların yapı kullanma izni alınamamıştır. Belediye imkânlarının yeterli olmaması, hattın ve deponun bakım-işletmesinin Belediyece yapılacağının taahhüt edilmesiyle konut tesliminin daha da gecikmemesi için İdaremizce içme suyu hattı ve su deposu ihale edilerek yaptırılmıştır. Projede 31 aylık gecikme olmuştur.

Erzurum’da 29 aylık gecikme oldu

Erzurum Yakutiye Konut Projesinin ihalesi 22.06.2004 tarihinde yapılmıştır. Gecekondu dönüşüm projesi olması nedeniyle ihale sınırları içinde bulunan gecekonduların tasfiyesinde sorunlar yaşanmış, karşılaşılan sorunların yüklenici firma tarafından çözülmesi mümkün olmadığından iş tasfiye edilmiştir. Projede konut sayıları revize edilerek yeniden ihale edilmiş, yüklenici firma konutları zamanında inşa etmiş ve hak sahiplerine teslimi gerçekleştirilmiştir. Projede 29 aylık gecikme olmuştur.”
 
Reklama son 5 yılda 9.5 milyon tl ödendi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ayrıca CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, TOKİ tarafından son 5 yıl içinde yapılan reklam kampanyalarına ödenen miktarla ilgili sorusuna da yanıt verdi. Bozdağ, “TOKİ tarafından yapılan ihale, konut ve arsa satış kampanyaları ile çeşitli bilgilendirme duyurulan için son 5 yılda 9.582.493,55 TL tutarında ilan ücreti ödenmiştir. Müteahhitlerin TOKİ'nin yaptığı reklam kampanyalarına katılmaları ve herhangi bir bedel ödemeleri söz konusu değildir” açıklamasında bulundu.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TOKİ’nin konutları zamanında teslim etmemesinin mağduriyetler yarattığı ve ihalelerin yenilenmesi ile farklılıklar oluştuğunu belirterek kaliteli, düzenli ve doğru bir çalışma yapılmamasının sorunlar ürettiği görülmektedir" dedi. KİT komisyonunda da konuyu gündeme getirdiğini ifade eden Gürer, “TOKİ ilan giderlerinin de dikkat çekici olduğunu ve bu uygulamanın hakkaniyet ölçülerinde eşit yayın kuruluşlarına verilip verilmediği ya da kurumun bu yolla sağladığı faydanında ayrıca inceleme ve sorgulamaya değer bulunduğunu” ifade etti. “TOKİ aleyhine açılan davalar ve verilen kararlarla TOKİ’de yapılan yanlış uygulamaların yasal olarakta görüldüğünün” altını çizdi.​