En 'Hayır'lısı

Gerilim bitmiyor…

Ekonomi can çekişiyor. Dolar, Euro bir aşağı bir yukarı baş döndürüyor, bitmek bilmeyen zamlar, geçim kaygısı, işsizlik, terör korkusu derken Yurttaş gergin…

“Hakaret” söylemleri ve “sinkaf”lı ifadelerle sosyal medya da gergin…

Bu arada bir taraftan mecliste Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sürüyor. 

Gizli oylamayı Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen, açık oy şeklinde kullanan, elindeki pulları göstere göstere ilan eden vekiller yine yasaya aykırı bir şekilde oyunu göstererek kullanmasını eleştirenlere “Sanane lan, suç işliyorum. Sana mı soracağım” diyerek aklının önüne geçen hırsını ortaya koyan devletin bakanı, kadın vekile “çekme tahrik ediyorsun” diyerek boğazına yapışan, darp eden gurup başkanvekili, havada uçuşan saksılar, yumruk yumruğa gelenler bir yandan da ellerinde telefonlar, Meclis TV’nin sansürüne takılan görüşmeleri kamuoyuna aktarmaya çalışırken itilip kakılan hakarete maruz kalan vekiller…


TBMM gergin…
İçeride dışarıda FETÖ, PKK, IŞİD ile mücadele eden Türkiye’nin, öncelikli pek çok sorunu varken, gazeteciler sudan sebeplerle tutsak haldeyken, De facto 12 Eylül benzeri bir durum yaşanıyorken, AKP’nin olağanca gücüyle Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemini zorlaması son derece sorumsuzca ve bu ülke için yapılabilecek en büyük kötülüktür.


Adeta alelacele olan bitenden milletin haberi olmadan, neyin ne olduğunu anlaşılmadan milletten gizlenerek aceleye getirilen bir süreç yaşıyoruz. Görülen o ki bunca yıllık demokrasi birikimimizi yok sayacak yeni Anayasa ve büyük çıkmazlara neden olacak Partili Cumhurbaşkanını geçirmek için AKP her yolu deneyecek. Türkiye bu şekilde baskıyla dayatılacak, denge ve kontrol mekanizmalarını ortadan kaldıracak, rejim değişikliğini öngören yeni bir Anayasa ile normalleşemez normalleşmesi de mümkün değildir. Tam tersine sorunlar katlanarak artacaktır. Anayasa değişikliği teklifinin meclisten geçmesi durumunda referandumun yapılacağı ilan edilen Nisan ayına kadar Türkiye kaçınılmaz olarak her gün referandum tartışmalarına sahne olacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerini birbirine sokan, kavga ettiren bu anti demokratik dayatma yasası sokakta da halkı birbirine düşürecektir. 


Türkiye’nin yaşadığı bunca soruna rağmen AKP’nin hala vakit varken bu gerilime son vererek değişikliği meclisten çekmesi her şeyin çözümü olabilir, teklifi çekmeyerek teklifin geçmesi durumunda sorunlar daha da düğümlenecektir. En tehlikelisi de Gordion düğümüne evirilmesidir. Gordion düğümü çözüldüğünde bileşenleri tek parça halinde kalmayacaktır. Tabi ki en “hayır”lısı oylama sonucunda yeni Anayasa değişikliğinin meclisten geçmeyip siyasette yeni bir dönemin açılmasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar