Mustafa Gözaydın

Mustafa Gözaydın

Endüstri 5.0 nedir?

Endüstri 1.0, su ve buhar gücü kullanarak üretim mekanizasyonunu harekete geçirdi.

Endüstri 2.0, elektrik enerjisi yardımıyla seri üretimi başlattı.

Endüstri 3.0, dijital devrimin yanı sıra üretimi daha da otomatikleştirmek için elektronik ve BT kullanımı olarak da adlandırılmaktadır.

Endüstri 4.0, bilişim teknolojileri ile endüstri faaliyetlerini bir araya getiren Endüstri 4.0'ın ana bileşenlerinden ilki, yeni nesil yazılım ve donanım, yani bugünün klâsik donanımlarından farklı olarak düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından tutumlu olması hedefidir.

İkinci ve belki de en önemli bileşen ise cihaz tabanlı internet, yeryüzündeki tüm cihazların birbiriyle bilgi ve veri alışverişi için kullanıldığı, her türlü araç gerece entegre edilmiş, sensör ve işleticilerle donanmış, internet bağlantılı akıllı elektronik sistem bu sisteme kısaca siber-fiziksel sistemler de denilebilir.

Üretim sürecinde fabrikalardaki makinelerde siber-fiziksel sistemlerin kullanılması demek insanlardan neredeyse bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilecek 'akıllı fabrikalar' demektir. Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacaktır.

Endüstri 5.0,beşinci sanayi devrimi, insan ve makine arasındaki etkileşimler etrafında dönecektir. Bilişsel bilgi işlem, insan zekası ile çalışmak için daha iyi bir donanıma sahip olacağından, ikisi arasında daha fazla işbirliğinin olması beklenmektedir.

İşçilerin üretimde katma değerli görevler sağlama konusunda yetenekli olmaları gerekir. Bu eğilimin çoğunu yönlendirmek, seri üretim mallar için daha fazla kişiselleştirme ve kişiselleştirme için geniş bir talep olacaktır.

Endüstri 5.0'da Endüstri Robotlarının Rolü Nedir?

Endüstriyel robotlar, beşinci sanayi devriminin kritik bir bileşeni olacaktır. Endüstri 5.0'ı tanımlayanların çoğu, bir insanın bir ürünü kitlesel ölçekte kişiselleştirme ve kişiselleştirme kabiliyetini içerirken, bu yalnızca gelişmiş robotik yeteneklerle mümkündür.

Endüstriyel robotlar tasarım döngüsünün kapatılmasına yardımcı olacaktır. Tüm üretim sürecini tamamen ve verimli bir şekilde otomatize ederek, insanlar, üretim kısıtlamaları hakkında endişelenmenize gerek kalmadan oluşturmak ve yenilik yapmaktan serbest kalırlar.

Robotik yeteneklerin merkezde yer aldığı Endüstri 4.0'dan farklı olarak, endüstriyel robotlar Endüstri 5.0'da insan zekasına arka koltukta oturacak. Bununla birlikte, tamamen yeni üretim yöntemlerine olanak tanıyan kritik bir bileşen olarak kalacaktır.

Yine de Endüstri 4.0'ın gerçek vizyonunu gerçekleştirme sürecindeyken, ufukta ne olduğu belli oldu. Endüstri 5.0, şu an için hala ulaşılmaz olsa da, üretim için büyük değişiklikler getirecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar