EPDK, elektrik dağıtıcılarını uyardı: Güvence bedelini ödeyin

Önceki gün akşam saatlerinde bir grup gazeteci arkadaş Beşiktaş’ta buluştuk, tam yemeklerimizi sipariş etmiştik ki elektrikler kesildi.

Hemen 186 Elektrik Arıza’yı aradık kesinti ile ilgili bilgi almak için ancak yarım saat sonra kesinti hakkında bilgi verdiler.

Cuma akşamı, sadece Beşiktaş değil, Cihangir, Teşvikiye, Gayrettepe, Şişli, Tarabya gibi merkezi yerlerde elektrik kesintisi vardı, hem de birkaç saat sürecek bir kesinti…

Yani gece hayatının en yoğun olduğu, insanların eğlenmek için tercih ettiği bölgelerde. Beşiktaş halkı olarak kesintilere çok alıştık, gün aşırı arıza nedeniyle birkaç saat özellikle de akşamları elektriksiz kalıyoruz.

Oturduğumuz mekanın kesinti ve voltaj sorunu nedeniyle bazı mutfak aletlerinin de bozulduğunu ekleyeyim.

Elektrik dağıtım şirketleri, özelleştirildikten sonra vatandaşların şikayetlerinde artış yaşanmaya başlandı.

Dağıtım şirketleri, bu durumu “Vatandaş devletteyken şikayet etmiyordu, özel sektöre geçince şikayet etmekten çekinmiyor. Oysa hem kesintiler hem de teknik sorunlar azaldı” yaklaşımıyla açıklıyor ama kamuya yapılan başvuruların sayısı bu yaklaşımı doğrulamıyor.

EPDK’ya ulaşan şikayetlerin önemli bir kısmı kesintiler ve kayıp-kaçak oranlarıyla ilgili ancak son dönemde başka bir sorun daha yaşanıyor. Enerji Panorama dergisinde yer alan habere göre, dağıtım şirketleri vatandaşların güvence bedelini ödemekte isteksiz davranıyor.

Aboneliklerini sona erdirmek isteyen vatandaşlar, dağıtım şirketlerine başvuruyor, işlemlerini yapıyor ancak abone olduklarında yatırdıkları depozitoyu yani güvence parasını alamıyor.

Bu konudaki şikayetler artınca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte vatandaşın ilk abonelik sırasında ödediği “güvence bedeli”ni usulüne uygun ve öngörülen tarihte iade etmeyen bazı dağıtım şirketlerini denetleme kararı aldı.

Denetlemeler sonunda Kurum, hak sahibi aboneleri tek tek belirledi; dağıtım şirketlerine paraların TÜFE’ye göre güncellenerek iade edilmesi talimatı verdi. EPDK, 2015 yılı için konutlarda KW (kilowatt) başına 18.3 TL güvence bedeli belirledi. Yani, 100 metrekarelik bir konutta, en az 7 KW’lık güvence bedeli tahsil ediliyor.

Buna göre güvence bedeli adı altında şirketler, yeni abonelerinden en az 128 TL para alıyor.

Bu tutar, konutun metrekaresi arttıkça fazlalaşıyor.

Sanayi ve ticarethanelerde ise KW başına güvence bedeli 52 TL. Özellikle büyük sanayi tesisleri, binlerce liralık güvence bedeli ödüyor.

EPDK kaynakları, güvence bedellerinin aboneliğin iptali halinde 15 gün içinde iadesinin zorunlu olduğunu belirtiyor, “Mevzuat açık, dağıtım şirketlerinin sorumlulukları var” diyor ancak bazı elektrik dağıtım şirketleri, aboneliğini iptal ettirmesine karşın vatandaşa güvence bedelini ya ödemiyor ya da zamana yayarak unutturmaya çalışıyor.

Bazı dağıtım şirketleri de güvence bedelini, TÜFE'ye göre güncellemekten kaçınıyor.

Enflasyon karşısında erimiş tutar üzerinden ödeme yapmayı tercih ediyor.

Aynı durumu siz ya da etrafınızda yaşayan varsa yapmanız gereken EPDK’ya başvurmak.

EPDK’nın belirlemelerine göre elektrikte en yoğun tüketici şikayetleri sırasıyla şöyle:
- Güvence bedelinin ödenmesinde yaşanan sıkıntılar,
- Tüketici şikayetlerinin kayda alınıp, tüketicinin yeniden aranması ve sorun hakkında bilgilendirmesinde yaşanan sıkıntılar,
- Elektrik kesintilerinin önceden bildirilmemesi,
-Arızalara zamanında ve hızla müdahalede yaşanan sıkıntılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar