Erdoğan damadını neden ateşe attı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün döviz ve kurla ilgili “birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum” dedi.

5 saat geçti Dolar 4.97’yi, Euro 5.75’i gördü. Faiz yüzde 20’yi aştı.

Gazeteci sordu uçakta; “Efendim ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek’in getirilmemesi ile ilgili dış ekonomik çevrelerde ve yabancı basında çıkan olumsuz eleştirilere ne diyeceksiniz?

-Umursamıyorum

Mehmet Şimşek’in son İngiltere ziyareti ve kurun frene basması ima edilecek gibi oldu. Yanıt netti;

-Berat Albayrak Bey’in finans sektörü ile hem pratikte hem teoride geçmişi var.

Peki, Berat Albayrak ekonomi yönetiminin başına nasıl geldi? Erdoğan’ın aklındaki isim Berat Albayrak değildi kuşkusuz. Enerjiye ne kadar önem verdiğini bildiğimiz Erdoğan mecbur kalmazsa Albayrak’ı enerjiden alıp ekonomi yönetiminin başına getirmezdi.

Emin Çölaşan ağabeyin minik kuşunu bilirsiniz. Benim de bir ‘tombul kuş’ var. İşin iç yüzünü anlattı bana… Mehmet Şimşek vardı aslında Erdoğan’ın kafasında. Yerli ve millici bazı Erdoğancılar ile Şimşek arasında yeni dönemde atılacak adımlar konusunda görüşmeler yapıldı. Şimşek gelenleri uyardı;

-Ekonomi küresel bir iştir. Yerli ve milli dayatmalarıyla ekonomi yönetilemez. Ben yokum!

Yerli ve Millici Erdoğancılar aldıkları yanıtı Külliyeye iletince Ali Babacan’a yönlendirildiler. Babacan uzun süredir ortalıkta görünmüyor, dikkat çekmek istemiyordu aslında. Ekonomik göstergeler dokunanın elini yakacak cinstendi çünkü.

Babacan görüyordu; taşıma suyla 3 yıldır döndürülmeye çalışılan değirmen artık dönemez olmuştu. Dış borç 480 milyar dolar, üstelik yılsonuna kadar 200 milyar dolar geri ödemeli. Cari açık yılsonunda 60 milyar dolar bekleniyor. Enflasyon yüzde 15’lerde... Kur ve faiz almış başını gidiyor. Bankaların takipteki alacağı 72,5 milyar TL. 20 milyona yakın icra dosyası ile yaşanan sıkışıklık tablosu ortadaydı. Babacan da tereddütsüz “Ben yokum” dedi.

Erdoğan’ın önünde sayılı saatler vardı artık. Ekonomi yönetimini teslim etmek için hep en yakın ilgi alanında olan enerjinin başındaki damadı Berat Albayrak’ta karar kıldı. Bence damadına haksızlık etti. Bu kadar ağır bir ekonomik gösterge tablosu, kuşkusuz ki ekonomi ve piyasalar konusunda tecrübesi yetersiz olan Albayrak için ödül değil zulüm sayılır. Sözün özü Erdoğan damadını herkesin kaçtığı ateşin ortasına attı. Bu yolculuğun sonunda toslanacak yer IMF’dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar