Erdoğan twitter'a neden girdi?

Bir teknoloji yazarı olarak siyaset yazmam. Bu hafta da aslında profil bilgilerinizin internette uluslararası pazarda nasıl bir değerlendirmeye tabii tutulduğunu, aktif ve pasif veriyi ve bu verilerin etkisini yazacaktım. Ancak Tayyip Erdoğan twitter’a girince ( bu benim için yeterli bir motivasyon değildi ), bütün haberler bunu önemli bir haber olarak gündeme taşıyınca ben de yazma ihtiyacı hissettim.

Danışmanlığını yaptığım birçok siyasi Tayyip Erdoğan’ın yaşadığı süreçleri yaşadı. Hepsi ilk anda biz onlara burada hesap aç, dediğimizde önce twittercıları ötekileştirdi. Neredeyse bütün tanıdığım politikacılar bunu yaptı. Abdullah Gül de yaptı. Ama bu süreci Tayyip Erdoğan kadar uzatan kimse olmadı. Bu süreçte twitter’ı ötekileştirdiler. Bunu da neredeyse hepsi yaptı. Ama kimse BTK’dan aldığı yanlış bilgilerle twitter’ı  “vergi kaçakcısı” ilan etmedi. Bunu da yapan Tayyip Erdoğan’dı. Hatta işini kötü yapan danışmanları yüzünden Tayyip Erdoğan gezi olayları sırasında başka ülkelerin twitter’da içerik üretip halkı galeyana getirdiklerini iddia etti. Hatta daha ileri gidip bir takım kişiler bu anlamsız iddianın altını doldurmaya çalıştı.

Aradan bir süre geçti, Tayyip Erdoğan şimdi twitter’da yazmaya başladı.

Peki bu genel değişimin sebebi ne?

Şimdi sizi açıklamaya götürmek istiyorum. Cumdurbaşkanının kişisel tweetler atacağını açıklayan isim Mücahit Küçükyılmaz. Mücahit bey Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesaplarını yöneten kişi. Bunu Abdullah Gül zamanında da yapıyordu. Twitter’a 2010 Eylül ayında girmiş. Abdullah bey’in youtube krizi döneminde ismini birçok google yöneticisinden duymuştum. Ancak iletişimin incelikle, özellikle de Cumhurbaşkanlığında yapılıyorsa büyük dikkatle yapılması gerektiğini tecrübelerle öğrenmiş bir isimdir.

Abdullah Gül döneminden gelen bir ismin Tayyip Erdoğan’ın twitter konusundaki fikrini tamamen değiştirmesi, doğru anlatıldığında Cumhurbaşkanının doğru hareket edebileceğini gösteriyor.

Şimdi Ne Olacak?
Yıllar önceki tavsiyelerimi dolaylı veya direkt yollarla uygulayan Tayyip Erdoğan’dan, bundan sonra bir Türk sosyal ağı kurulmalı ve ben de bunu desteklemeliyim demesini bekliyorum. Türkçe’nin yaygınlığı, Türki Cumhuriyetlern etkisi ve o coğrafyadaki yerel ağların gücü göz önüne alındığında aklın yolu bir gözüküyor.

Tabii bu arada seçim öncesi hazır bu konularla ilgileniyorken, 26.12.2014 tarihli hazır eliniz değmişken başlıklı yazımdaki (http://tinyurl.com/atifunaldicomtr3) ince başlıkları da bir elden geçirmesi ve Türkiye’de yapılmış olan internet politikalarındaki hataları bir temizlemesinde yarar var.

Yaparsa ne olur?

Bürokrasinin milletvekili rüyaları ile sapır sapır döküldüğü şu günlerde, bilişim sektöründeki isimler de bir bilişim bakanı olma merakı içinde milletvekilliği eşiğini atlamayı planlıyor. Yaparsa bu isimlerden bazıları işsiz kalacağından siyaset rüyalarında daha hızlı girerler.

Önceki ve Sonraki Yazılar