Kullanılmayan yıllık izinler işten ayrılırken ödenmelidir

Merhaba Hüseyin Bey,

Ben işe 10.02.2013 de başladım. Şu an itibariyle yıllık iznimi hak ettim. Fakat kullanma fırsatım olmadı. Şu anda da işten ayrılmak istiyorum. Ben istifa dilekçesini verdikten sonra kullanmadığım yıllık izin ücretini alabilir miyim? İlginiz için teşekkürler.

 

Merhaba Sayın okuyucumuz


İş Kanunun konuya düzenleme getiren 59. maddesi aynen aşağıdaki gibidir.

MADDE 59 İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

Dolayısı ile size kullanmadığınız yıllık izninizin karşılığı olan ücret işten ayrılırken nakden ödenmelidir.

İyi günler

Merhaba

2500 TL net ücret alıyorum avukatım ve başka bir avukatın yanında maaşlı olarak çalışıyorum. Asgari geçim indirimi alabilir miyim alabilirsem ne kadar alabilirim bu durumu patrona söylediğimde vereceği tepkiden çekinmekteyim.

İyi günler

Merhaba Sayın okuyucumuz

Bir işverene bağlı olarak çalışan herkes asgari geçim indiriminden yararlandırılmak zorundadır. Alacağınız asgari geçim indirimi medeni durumunuza göre değişmektedir.

Medeni durumlarına göre çalışanların 2015 yılında alabilecekleri aylık asgari geçim indirimi tutarları aşağıdaki tablodaki gibidir.


 

Yukarıdaki tabloda belirtilen tutarlar çalışanın net ücretine eklenmek suretiyle kendisine ödenir. İşverenlerin devlete muhtasar beyanname ile ödeyecekleri vergiden düştükleri bu tutarı işçiye ödememeleri Vergi Usul Kanunu açısından da suç teşkil eder. Ve cezai yaptırımı vardır.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar