Gençlik neden gazete okumuyor?

Son yıllarda internetin hayatımızın merkezinde yer aldığını söylemek yanlış olmasa gerek. Özellikle Y ve Z kuşağı gençler arasında internet kullanımı oldukça yüksek oranda. Hayatımızla bütünleşen akıllı telefonlar üzerinden internet kullanımı çok daha fazla. Gündelik hayatta, cep telefonsuz yapamam diyenlerin sayısı da öyle az filan da değil…
İnternet kullanmak kötü bir şey mi?
Tabi ki de hayır. Böyle bir iddiada bulunmaya bile gerek yok. Ancak, internet hangi amaçla kullanılıyor? İşte asıl önemli olan konu bu…
Yaşar Üniversitesi’nde yakın bir zamanda yapılan ve mail kutuma düşen araştırma sonucu oldukça dikkatimi çekti. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serra İnci Çelebi, çeşitli bölümlerde öğrenim gören 18-21 yaş aralığındaki İzmirli 258 üniversite öğrencisinin medya kullanım alışkanlıkları ile ilgili bir anket araştırması gerçekleştirmiş.
Araştırmaya göre, bilgi edinmede gençlerin doğal olarak, en çok interneti tercih ettikleri ortaya çıkmış.
Bu beni açıkçası çok şaşırtmadı, normal olan zaten bu değil mi?
Asıl şaşırtıcı olan ne biliyor musunuz? 
O zaman gelin yazacaklarımı dikkatlice okuyun!
Gençlere, sırasıyla televizyon, internet, gazete, dergi ve radyonun yanında kendi arkadaş ve ailelerinden hangi oranda bilgi edindikleri sorulduğunda… Ortaya oldukça çarpıcı sonuçlar çıkmış!
Gençler günlük hayatlarında, en çok internetten sonra sırasıyla; aile, arkadaş, televizyon, gazete, dergi ve son olarak radyodan haber ediniyorlarmış…
Yani gazete okuma oranı gençler arasında, ancak 5’inci sırada yer almış.
Doğal olarak merak edip sorabilirsiniz: İnternetten ülke ve dünya gündemi takip edilemez mi?
Edilir edilmesine ama araştırmanın detaylarına baktığımda durum hiç de öyle gözükmüyor.
Çünkü gençlere ankette; sağlık, hava durumu, finans, alışverişin de dâhil olduğu 14 haber kategorisinden en çok hangisini takip ettikleri sorulduğunda ise…
Evet, verdikleri cevap oldukça ilginç!
18-21 yaş aralığındaki gençler, medyadan ya da sosyal medyadan yüzde 71,4 oranında “eğlence ve magazine dönük haber edinirim” cevabını vermişler. Bu oran 22 yaş ve üzerindekiler için ise yüzde 28,6 oranında kalmış.
Yani anlayacağınız, 18-21 yaş aralığındaki üniversiteli gençler için eğlence ve magazin haberleri birçok konudan daha çok öncelikli…
Yaşları ne olursa olsun gençler, internette veya başka bir iletişim kanalından hem de yüzde 70’in üzerinde bir oranla en çok  “magazin ve eğlence” haberlerini takip ediyorlarsa oturup düşünmek lazım.
Benim bu araştırma sonucu hakkında aklıma iki şey geliyor!
Ya gençler ülke ve dünya gündemini sıkıcı bulup önemsemiyorlar. Ya da bizim magazinciler ve magazine konu olanlar işlerini çok iyi yapıyorlar!
Gençler ne düşünüyor, bilemiyorum ama üniversite gençlerinin bırakın ülke ve dünya gündemini, bilimden, kültürden ve sanattan bu kadar kopuk olmaları açıkçası beni endişelendiriyor.
Neden mi?
Çünkü 18 yaşından itibaren oy kullanarak, ülkenin yönetimini belirleme hakkına sahip olan gençlerimizin, dünyadan ve ülkeden bihaber olarak yaşamaları, oturulup üzerinde ayrıca düşünülmesi gereken bir konudur.
Bakın, eskiden ekmek poşetinin yanında günlük gazeteler kapımıza kadar bırakılırdı. Şimdi kaç evde bu yapılıyor? Bırakın gazete okumayı genel anlamda da okuma oranımız her geçen gün düşüyor.
Şimdi diyeceksiniz ki, “internetten de artık gazete okunuyor.” Yukarıda yapılan araştırma gençler arasında durumun hiç de böyle olmadığını gösteriyor. Japonya’da günlük tirajı 10 milyonun üzerinde olan gazete var. Oradaki insanlar da internet kullanıyor. Üstüne üstelik Japonya, teknolojinin de merkezi konumunda ve çalışma saatleri bizden çok daha uzun. Ayrıca bu bahanelerin arkasına sığınmaktan artık kurtulmalıyız.
Kısacası, okumayan toplumlar başkalarının gürültüsüyle ancak uyanırlar. Eğer dünya ve ülke gündeminden bihaber bir genç neslimiz varsa, bunun en büyük sorumlusu aileler ve mevcut eğitim sistemi değil midir?

Önceki ve Sonraki Yazılar