Eşim işsizlik aylığı alabilir mi?

Merhabalar Hüseyin hocam

Eşim doğum izninden sonra çocuktan dolayı işten çıkartıldı. 16 haftalık doğum izni süresince sigortası yatırılmadı. Doğum izninin hemen ardından işten çıkarıldığı için işsizlik maaşı alabilir mi? Çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

İşsizlik ödeneğinden yararlanma konusunda işi kaybetme nedenleri ve prim ödeme gün sayısı önem arz etmektedir. Buna göre işten ayrılmadan önceki son 3 yıl içinde 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödeme gün şartı aranmaktadır. Eşinizin prim ödeme gün sayısı (600 gün) yeterli ise doğum istirahatinde olduğu için son 120 gün kesintisizlik şartı aranmayacaktır. Bu durumda işsizlik ödeneğinden yararlanması gerekir.

İyi günler

Tazminat hakkım var mı?

İyi günler Hüseyin Bey

Benim sorum şu 5 aydır çalıştığım işyerimden boynumda eğrilme ve de fıtık olması sebebiyle ayrılmak zorunda kaldım. Çünkü boynumdaki eğrilik çalıştığım iş sebebiyle oldu. Ağır iş olduğu için (su taşıyordum) ayrılmak zorunda kaldım. Doktor 4 gün rapor verdi zorlamayacaksın boynunu dedi.  Bende ayrılmak zorunda kaldım bu durumda tazminat hakkım var mıdır? Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz

İşçinin sağlık sebebiyle iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak sona erdirme hakkı vardır. Konuyu düzenleyen İş yasamızın 24. Maddesinin a bendi aşağıdaki gibidir;

“MADDE 24

Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa,”

Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği gibi işçinin yaptığı işin niteliği sebebi ile sağlığı bakımından bir riskin oluşması yasada işçiye haklı nedenle işten ayrılma hakkı tanımaktadır. Haklı nedenle işten ayrılan bir işçi kıdem tazminatına ve işsizlik ödeneğine hak kazanır. Ancak sizin bu işyerinde tazminat için gerekli olan 1 yıllık süre henüz oluşmamış. Bu nedenle işten haklı nedenle ayrılıyor olsanız dahi ne yazık ki kıdem tazminatı alamazsınız.

Fazla mesailerim ödenmedi

İyi çalışmalar Hüseyin İrfan Bey

Ben 2008 - 2012 yılları arasında özel bir hastanede çalıştım. Çalışma saatlerim hafta içi 08.00 - 18.00 hafta sonu 08.00 - 13.00 şeklindeydi. Haftalık molaları çıkardıktan sonra 47,5 saat çalıştım ama bana fazla çalışma saatlerim hiç bir şeklinde ödenmedi, toplam 1664 gün çalışmışlığım var, benim bu konuda ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler
 
Merhaba Sayın okuyucumuz

İş yasamıza göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak düzenlenmiştir. Bu 45 saatlik süreyi aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilir ve işçiye saat başına %50 zamlı olarak ödenir. Siz ödenmeyen bu fazla çalışmalarınız için dava açabilirsiniz. Ancak tazminat dışında kalan ücret fazla mesai ve benzeri kalemlerde zaman aşımı süresi 5 yıldır. Bu 5 yıllık süre davanın açıldığı tarihten geriye doğru işlemektedir. Dolayısı ile siz bu yıl dava açtığınızda sadece 2011 ve 2012 yılları için hak iddia edebileceksiniz.

İyi günler

SORULARINIZI CEVAPLIYORUZ

Çalışma hayatı ile ilgili bütün sorularınızı sorun bu köşede cevaplayalım...

huseyinirfan.fı[email protected]

Fax: 0216 418 70 03

Önceki ve Sonraki Yazılar