Ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı yapılmak zorundadır

Sigortam yapılmıyor
İyi günler Hüseyin Bey,
10yıldır bir eve temizliğe gidiyorum. İlk sene pazarları hariç tam gün çalıştım. 2.sene anlaşmamız haftada 2gün asgari ücreti fakat hala 750 TL alıyorum. İşveren istersem işi bırakabileceğimi söylüyor o zaman sigorta da yoktu 2 sene önce fabrikada sigortalı çalıştım ve aynı temizliğe devam ettim. Şimdi temizliğe gittiğim zamanı sigortalılık için bir çözüm yolu var mıdır bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz
Yasada yapılan yeni düzenleme çerçevesinde Nisan ayından geçerli olarak ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı zorunlu hale geldi. Buna göre; ayda 10 günden fazla çalıştırılıyor iseniz ev sahibinin sizi zaten sigortalı yapması gerekiyor. İşverenle görüşüp konuyu kendisine hatırlatın. Şayet buna karşın sigortanız yapılmıyorsa çalıştığınız evin (semtin) bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz.
İyi günler

Yetim aylığım kesilir mi?
Merhabalar Hocam
Okulum gereği yazın 1 aylık staj yapmak zorundayım bu 1 aylık staj boyunca aldığım yetim maaşı kesilir mi? çok teşekkürler yanıtınız için
Merhaba Sayın okuyucumuz
Meslek lisesi öğrencilerinin zorunlu stajları işçi-işveren ilişkisi olarak nitelendirilemeyeceğinden yetim aylığınızın kesilmesi söz konusu değildir.
İyi günler

Ne kadar kıdem tazminatı alabilirim?
Selamlar Hüseyin hocam
Ben 4 yıldır bir fabrikada çalışıyorum işveren bizi ücretsiz izine gönderiyor izin bitiminde isten çıkarıyor 4 yıla ne kadar para almam lazım.
Saygılar

Merhaba Sayın Okuyucumuz
Kıdem tazminatı hesap edilirken işçinin brüt ücreti dikkate alınır. Ancak kıdem tazminatı yasa gereği çıplak ücretten değil giydirilmiş ücretten hesaplanarak ödenir. Giydirilmiş ücret deyince şunu anlamalıyız;
Diyelim ki işçi asgari ücretle çalışıyor bu durumda işçinin çıplak ücreti 1.201.50 TL. dir. Bu işyerinde işçiye devamlı olarak sağlanmış olan servis ve yemek imkânları da olduğunu var sayalım. Bunların parasal karşılığı da aylık servis bedeli 150.- TL. Yemek bedeli ise 200.- TL. Olsun. Bu durumda bu işçinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücreti 1.201.50 + 150 +200 = 1.551.50 TL. Olur. Bu tutar çalışma süresi ile çarpılarak sonuca gidilir. Yani sizin örneğinizde olduğu gibi bu işçi 4 yıllık kıdeme sahip olsaydı 1.551.50 X 4 = 6,206.- TL olacaktı. Sizin ücret ve size devamlı olarak sağlanan imkânları bilemediğimiz için alacağınız kıdem tazminatını hesaplayabilmemiz mümkün değildir. Ancak siz bu formülle sonuca gidebilirsiniz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar