'Ev yapımı' Tarım ilaçları başarılı mı?

Çiftçilerimizin çoğunluğu, tarım ilaçları olmadan tarım yapmanın mümkün olmadığına inanıyor. Eskiden, çiftçilerimiz evde yaptıkları ilaçlarla bu sorunu çözüyorlardı. Şimdi, yeni kuşak çiftçiler bunlardan habersiz. Bu nedenle, size etkili bir ilaç tarifi vereyim.

Sarımsak-Acı Biber Karışımı:
· Dört diş sarımsak dövülerek ezilir,
· Üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ eklenir, karıştırılır,
· Daha sonra, bir çay kaşığı acı toz biber eklenir ve tekrar karıştırılır,
· Bir litre su, bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür,
· Bu şekilde kapalı kapta bir gün bekletilir,
· Tülbentten süzülüp, dört litre suya karıştırılarak uygulama yapılır.
· Uygulama alanı büyükse, aynı oranlarda daha fazla ilaç hazırlanır. Yapılan denemeler büyük alanlarda da başarılı sonuçlar alındığını gösteriyor.

Bu ilaç; beyaz sinekleri, yaprak bitlerini, kırmızı örümcekleri, kelebek larvalarını, salyangoz ve sümüklüböcekleri bahçeden uzaklaştırır. Süs bitkileri ve sebzelerde kullanılır. Bu tarifi, konuyla ilgili yazılmış bir kitaptan aldım. Kitapta buna benzer 33 reçete var. Böcekbilimi konusunda doktorası bulunan, başarılı araştırma ve yayın çalışmalarıyla tanıdığım Ziraat Mühendisi Füsun Tezcan’ın kitabının adı “Börtü Böcek İçin Doğa Dostu Öneriler ve Ev Yapımı İlaçlar”. (İletişim için [email protected] email adresini kullanabilirsiniz.) Böceklerin çok güzel renkli fotoğrafları var. Kolayca tanıyacaksınız. Kitabın özelliği, çiftçi ve doğa dostu olması. Evde karşılaştığımız böcek ve zararlılar da konu edinilmiş. Salık verilen ilaçları, kolayca her yerde bulabileceğiniz malzemelerden, kendiniz yapabileceksiniz. İlaçlar hem ucuz oluyor, hem de doğaya ve insana zarar vermiyor.
Bu kitabı okuyarak; zehirli tarım ilaçlarına başvurmadan, bazısı binlerce yıldır bilinen doğa dostu pratik yöntemleri uygulayabilir ve arapsabunu, soğan, sarımsak, ısırgan otu, acı biber gibi doğal maddelerle ev yapımı ilaçları kolayca hazırlayıp, bu zararlıları yönetmek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde; verilen yöntemleri kendi başınıza uygulayabilir duruma gelecek ve bu bilgileri bir anahtar gibi kullanarak, insan eliyle bozulan doğadaki dengenin düzelmesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar