Facebook'ta İstanbul tekelini Urfa kırdı

Özellİkle gençlerin en çok kullandığı sosyal medya mecraların başında Facebook geliyor. Online nüfusun ne yaptığını, nerelerde gezdiğini anlamanın yolu da Facebook verilerinde gizli. 2014 yılı verilerine göre, Türkiye en çok İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda check-in yapmış. Aslında Türkiye'nin en turistik yeri olması bakımından bu liderlikte bir sürpriz yok. 10 lokasyondan oluşan listeyi inceleyince ezici bir İstanbul ağırlığı çıkıyor. Sıralamaya göre, Sultanahmet Meydanı'nı bir alışveriş merkezi olan Vialand ve FB Şükrü Saracoğlu Stadyumu takip ediyor. Yine aynı listede İstanbul'dan Emirgan Korusu, Üsküdar Sahili Kız Kulesi, Darıca Hayvanat Bahçesi, Forum İstanbul Alışveriş Merkezi ve Eyüp Sultan Camii yer alıyor. Buna ek olarak son sırada Ankara Gençlik Parkı da var. Ankara'yı da büyük şehir olması nedeniyle bir kenara koyacak olursak, bu ezici İstanbul tekelini kıran tek yer ise Şanlıurfa Balıklı Göl olarak karşımıza çıkıyor.
Balıklı Göl, Facebook'ta en çok check-in yapılan yerler sıralamasında 6'ncı sırada yer almış. Bu sene Suriye sınırında yaşanlar nedeniyle zor zamanlar geçiren Güneydoğu Anadolu illerine inat Şanlıurfa sosyal medya popülerliğinde önemli bir başarı elde etmiş gibi gözüküyor.


Dünyanın 2015 yılında en büyük korkusu Ortadoğu


Malum bir yılın daha sonuna geliyoruz, her cephede bu yıl neler olduğu, gelecek yılın beklentileriyle ilgili haberlere rastlıyoruz. Biz ekonomiciler, kendi alanımızla ilgili bu tür çalışmalara ilgi gösteriyoruz. Dünyanın en önemli ekonomi yayıncılarından biri olan Bloomberg de dünyaca ünlü ekonomistlere, dış politika uzmanlarına “2015 yılı risklerini” sormuş. Çok farklı risk başlıkları var ama yüzde 90’ının Ortadoğu ile ilgili olduğunu söyleyelim. Risklerin başında Suriye geliyor; hatta Suriye’deki çatışmanın Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye yayılma tehlikesinde de söz ediliyor.
Ekonomik açıdan en riskli ülke komşumuz Yunanistan. Yunanistan’da euro karşıtı Syriza lideri Alexis Tsipras’ın başbakan olmasıyla yeniden bir Yunanistan krizi çıkması ve bunun da Avrupa’ya yayılma tehlikesine dikkat çekiliyor.
İsrail’de mart ayında yapılacak seçimlerin ardından üçüncü Filistin intifadasının başlaması riski de listede ilk sıralarda yer alıyor. Hamas’ın daha fazla güç adına Batı Şeria ve Gazze’den İsrail’e saldırı düzenleme olasılığı da Ortadoğu’nun en büyük sorununun 2015 yılında da süreceği beklentisini destekliyor.
Kötü senaryolar arasında İran’ın Batı ile nükleer müzakerelerinin başarısızlığa uğraması; İran’ın nükleer silah çabalarını hızlandırması karşısında İsrail’in İran’a müdahalesi ve sonrasındaki bölgesel savaş riskine de dikkat çekiliyor. 90 yaşındaki Kral Abdullah’ın hayatını kaybetmesi de yine olumsuz senaryoların içinde. Bu ölümün IŞİD’e karşı Suudi hava kuvvetlerinin operasyonlara katıldığı bir süreçte yaşanacak büyük risklerden biri olarak görülüyor. IŞİD’in Irak’ta tam bir mezhep savaşını ateşlemesi ile petrol üretiminin kesintiye uğraması riski, ABD ve diğer ülkelerin Irak’a müdahale etmesi tehlikesi de 2015’te öne çıkıyor.
Pakistan-Hindistan    savaşı çıkabilir
Ve Rusya… Rusya da 2015’in en büyük risk adaylarından. Beklenti Vladimir Putin’in Estonya ve Letonya’daki Rus azınlıkları yönetim aleyhine kışkırtıp istikrarsızlık yaratma kaygısına dikkat çekiliyor. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklemeye devam etmesi, beraberinde bu yıl başlayan ekonomik yaptırımların sürecek olması da olası riskler arasında.
Güney Çin denizinde Japonya ve Çin arasındaki anlaşmazlık, Nijerya'da Boko Haram isimli örgütün saldırılarını artırması, Afganistan ve Pakistan’da Taliban’ın IŞİD ile işbirliği içerisinde saldırılarını artırması, nükleer güç olan komşu ülkeler Pakistan ve Hindistan arasında bir çatışma çıkması, Kuzey ve Güney Kore arasında bir savaş çıkması da olumsuz senaryolar arasında gösteriliyor.

Fitch’in kafası karışmış

Fitch’in kafası karışmışUluslararası rating şirketlerinin Türkiye ile ilgili kararları uzun zamandır tartışma konusu. Özellikle hükümet kanadı, bu kurumlar tarafından verilen bazı notları ve açıklanan raporları yanlı buluyor. Ekonomistler de bazı kararları eleştiriyordu. Ünlü rating kuruluşu Fitch Ratings’in son açıklamaları “gerçekten kafaları karışmış” dedirtecek cinsten. Fitch, Türk bankacılık sektörüyle ilgili arkaya arkaya birbiriyle taban tabana zıt iki açıklama yaptı. 18 Aralık’ta Türk bankalarını uyaran “2015’te şartlar zorlaşacak” yorumu geldi. Bir gün sonra ise “Türk bankaları uluslararası yatırımcılar için çekici” açıklaması yapıldı. Bu açıklamayı Fitch Kıdemli Direktörü Janine Dow yaptı ve bankaların karlılıkları sebebiyle küresel yatırımcılar için çekici olduğunu açıkladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar