Eğitimde bunlar daha iyi günler

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak Gazetesi Ankara bürosunu ziyaret ederek, Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi’ye eğitimle ilgili bazı açıklamalar yapmıştı. Bildiğiniz gibi artık, ‘Selvi’den al haberi’ dönemi başladı. Hükümetin alacağı kritik kararlar daha kulislere düşmeden sağ olsun Abdulkadir Selvi, Türkiye’yi ‘köşesinden’ bilgilendiriyor. Öyle böyle değil, söylediklerinin büyük bölümü de doğru çıkıyor. Hükümete yandaş olmanın avantajları böyle işte. Ne yaparsınız!
Geçen hafta köşemde, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın, doktor-öğretmen, mühendis-öğretmen uygulaması için çalışma yaptığını yazmıştım. Eğitim ve fen-edebiyat fakültesi mezunlarının dışında da diğer fakülte mezunlarına ve hatta açıköğretim ile uzaktan eğitim mezunlarına da öğretmenlik formasyonu verilerek, öğretmenlik yolunun açılacağını yazmıştım. Bakan Avcı, bu yöntemle ‘öğretmenlik mesleğinin niteliğini arttıracaklarını’ söylemişti.
YÖK de resmi internet sitesinden,  26 Eylül’de açıklama yaparak, ‘2014-2015 öğretim yılı güz döneminden itibaren başlatılacak pedagojik formasyon eğitimi programları için her üniversite, kendi imkanları doğrultusunda bu programları en az iki dönem halinde açmasının önünü açacak kararın alındığını’ duyurdu.
Böylece öğretmenlik formasyonu, peynir-ekmek gibi her önüne gelene verileceği anlamına geliyor. Atama bekleyen 300 bin öğretmen adayına da geçmiş olsun.

Şûra’dan kritik kararlar çıkacak
Bakan Avcı, konu ile ilgili Abdülkadir Selvi’ye, ‘Öğretmen Yetiştirme Strateji Belgesi’ hazırladıklarını ve bu belgeyi ocak ayında açıklayacaklarını belirtti. Yani anlaşılan o ki, aralık ayında toplanacak olan Milli Eğitim Şûrası’ndan kamuoyunda tartışmaya yol açacak çok radikal kararlar çıkacak! Özellikle atama bekleyen öğretmen adayları için iyi mi kötü mü kararlar alınacak, şûra sonucunda hep beraber göreceğiz.
AKP’nin son yıllarda eğitimle ilgili aldığı kararlar, ülke gündemini daha çok meşgul edecek gibi. Çünkü aralıktaki Milli Eğitim Şûra’sında 4 konu üzerinde durulması bekleniyor.
Bakalım, tombaladan yine ne çıkacak? Açıkçası ben çok merak ediyorum. Çünkü birileri sazı eline almış, hem çalıyor hem oynuyor. Kimisi de bu ‘oyunu’ sadece izlemekle yetiniyor.
Ara sınıf nakilleri Meclis’e taşındı…
Önceki günlerde ve dün köşemden, yangından mal kaçırır gibi Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla, 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin başka okullara nakilleri için taban puan şartının kaldırıldığını yazmıştım. Birçok öğrenci ve velisi nakilden haberleri olmadığı için boş kontenjanlar için başvuruda geç kaldıklarını söylediler. Tabii alınan karardan haberi olan öğrenciler ise (nasıl öğrenebildilerse!)  bir dilekçeyle puanlarından 50-100 puan yüksekteki okullara yerleştirildiler. Yazımı okuyarak benden bilgi alan, CHP İstanbul Milletvekili Sn.Kadir Gökmen Öğüt konuyu Meclis’e taşıyarak, nakillerin yapılış yöntemi ve mağdur olan öğrenciler için Bakan Avcı’ya sorular yöneltti. Kendisine öğrenci ve veliler adına çok teşekkür ediyorum. En azından bazı vekiller çıkıp, Bakana bu soruları sorabiliyor.
Kısacası, anlaşılan o ki, eğitimde daha çok, ‘bir bu eksikti’ diyeceğimiz kararlar alınacağa benziyor. Ne demiş atalarımız ‘Gün ola harman ola…’ Bakalım harmandan daha neler çıkacak!

Önceki ve Sonraki Yazılar