Fazla mesai ücretlerimi nasıl alırım?

Merhabalar Hüseyin Bey,
Ben bilinen bir market zincirinde çalışmaktayım. Sabah vardiyası ve öğlen vardiyası olarak hizmet ettim sabah çalışmış olduğum vardiyarımda fazla mesailere kaldım.( günlük 2-3 saat mesai) ve 31.01.2015 ten bu güne kadar olan çalışmamda hiç bir mesaimin karşılığını alamadım. Şu an istifa etmek istiyorum. Alamadığım mesai ücretlerini nasıl alırım. İstifamı yazdıktan sonra 15 gün beklemem gerekecek mi? Ve nasıl bir istifa yazmam gerekiyor. Yanıtınız için şimdiden teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz
İş yasamıza gör haftalık çalışma süresi 45 saat olup, bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilmelidir. 45 saati aşan çalışmalar için ise işçiye saat başına yüzde 50 zamlı ücret ödenmelidir. Siz yapmış olduğunuz fazla mesailerin karşılığının ödenmediği iddiasındasınız. Bu durumda yapmanız gereken öncelikle işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine şikâyet dilekçesi vermelisiniz. Ardından bu başvurundan sonuç alamazsanız İş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ücret ve fazla mesai gibi alacaklar için beş yıllık zaman aşımı söz konusudur. Sizin çalışma sürenize göre ihbar öneli (bildirim) süreniz dört haftadır. Yani istifa verdikten sonra dört hafta daha çalışmanız gerekiyor.
İyi günler,

Doğum izni kullandım diye zam yapılmadı

İyi çalışmalar Hüseyin Bey
Ben 12.08.2008 tarihinden itibaren özel bir şirkette çalışmaktayım. Bu yılın başında doğum iznine ayrıldım ve akabinde 6 ay ücretsiz izin kullandım ve işe geri göndüm firma ortağı ile görüştüm 2015 yılı için bana zam yapmayacağını bir senedir işe gitmememi sebep gösterdi.
Yani doğum iznine ayrıldığım için zam yapılmayacağını sözlü olarak belirtti. Diğer şirket çalışanlarına ise yapıldı. Sadece bana. İşten ayrılmak ve yasal haklarımı almak istiyorum. (kıdem ihbar) bunun için nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim

Merhaba Sayın okuyucumuz
Her şeyden önce doğum izni ve sonrasındaki altı aya kadar talebi halinde işçiye verilmesi gereken izinler kadın işçilerin yasal haklarıdır. Ancak ne yazık ki doğum yapan kadın işçiler işverenleri tarafından bu ulvi analık görevlerini yerine getirdikleri için adeta cezalandırılmaktadır.
Bunun pek çok örneklerini çalışma hayatında sıkça görüyoruz. Hatta anne olduktan sonra verimi düştüğü gerekçesiyle işten çıkarılanlar, görev yeri değiştirilenler, istifaya zorlamalar gibi son derece kötü örnekleri de sıkça görmek mümkün.  Şimdi sizin somut olayınıza baktığımızda da benzer bir durumla karşı karşıyayız. Kullandığınız doğum ve ücretsiz izinlerin ardından diğer personele ücret artışı yapılıp size yapılmaması İşverenin eşit işlem yapma yükümlülüğüne aykırı bir davranıştır. Üstelik işvereniniz bu durumu net bir biçimde ifade etmiş. Ayrımcılık İş Kanunumuz’un 5. Maddesi çerçevesinde yaptırıma tabidir. Siz bu durumun düzeltilmesini işverenden talep edip bir gelişme yaşanmazsa yapılan ayrımcılığı gerekçe göstererek işten ayrılabilirsiniz. Bu durumda kıdem tazminatı talep edebileceğiniz gibi ayrımcılık tazminatı da söz konusu olabilir. Tüm bu konuların usulüne uygun bir biçimde takip ederek sağlıklı bir sonuç alabilmeniz için bir avukatla birlikte hareket etmeniz yerinde olacaktır.
İyi günler


Sağlığımı bahane edip işten çıkarmak istiyorlar

Merhabalar Hüseyin hocam
Ben sekiz aydır bir otelde lobide çalışıyorum. Hem maaşlarımız asgari ücretin altında ödeniyor hem de 15 günde bir izin kullanıyoruz. sekiz ay içerisinde sağlık sorunlarım oluştu işyerindeki çalışma ortamı nedeniyle. Şuan tedavi görüyorum. Sağlık sorunlarım nedeniyle işten çıkışımı vermek istiyorlar. İhbar tazminatı yâda kıdem tazminatı alabilir miyim?

Merhaba Sayın okuyucumuz
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek bakımından bir işyerinde en az bir yıl fiili olarak çalışmış olmak gerekmektedir. Bu işyerinde size yapılan asgari ücretin altında ücret ödemek, 15 günde bir hafta tatili kullandırmak gibi uygulamalar her ne kadar yasaya aykırı olsa da siz bu gerekçelerle işten ayrılırsanız çalışma sürenizin yetersizliğinden dolayı kıdeme hak kazanamıyorsunuz. Diğer taraftan işçi tarafından yapılan haklı fesihlerde işçi ihbar tazminatı alamaz sadece kıdem tazminatı söz konusu olabilir. Dolayısı ile sizin ihbar tazminatı alabilmeniz de mümkün değildir. Şayet işveren sizi sağlık koşullarınızı gerekçe göstererek işten çıkarırsa kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz. Bunun içinde bir dava söz konusu olmalıdır.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar